A ricotta útja
A krémes, talán leginkább a túróhoz hasonlító olasz ricotta sajt ma már nem csak a lasagna alkotórészeként népszerű a vendéglátásban, de világszerte sok egyéb fogáshoz is felhasználják. A tehéntejből, vagy juhtejből készült sajtféleség feltűnhet az étlap valamennyi részén az előételektől a desszertekig, gyümölcsös fogásokig.
A ricotta szó jelentése nem mellékesen „kétszer főzöttet” jelent, ami arra is utal, hogy a folyadék eltávolítása után már nem is érlelik tovább a sajtot, ezért kelt ennyire krémes, és friss benyomást a fogyasztókban. A ricotta technikailag nem is sajt, inkább túrónak számít, de a felhasználását tekintve mégis a sajtok családjához áll közelebb. A ricotta előnyei közé sorolják, hogy bővelkedik vízben oldódó vitaminokban, proteinben és ásványi anyagokban, így fogyasztása nem csak kellemes élmény, de még egészséges is. A ricotta íze és állaga Olaszországban területenként változik, így a felhasználási módjuk is igen sokféle lehet.
Egyes szakácsok a risottoban érzik nélkülözhetetlennek, mert zamata és állaga kiválóan társítható e fogáshoz. Van olyan szálloda, ahol a koktélok mellé kínálnak jellegzetes ízű ricottás falatkákat. Itt a sajtra csak néhány csöpp olívaolajat spriccelnek, sózzák, borsozzák, és rozmaringos kenyéren szervírozzák. Rendkívül sikeresek üdvözlőfalatként, illetve azokban felszolgálva. Szintén népszerűek a ricottával töltött húsgombócok, és ricottás pizzák, tengeri fogások és palacsinták is.
Persze az elegánsabb szállodák és éttermek konyhái egyenesen Olaszországból szerzik be aricottát, közvetlenül a kézműves eljárással készítő termelőktől. Ezek a sajtok nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot, sem felesleges folyadékot, így nagyon könnyű velük dolgozni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >