A régió szálloda-befektetéseinek fele Magyarországra érkezett

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 18. 10:58

Az első negyedévben Kelet-Közép-Európába, valamint Ausztriába 160 millió euró befektetési tőke érkezett a szállodapiacra, ennek fele jutott Magyarországra – közölte a CBRE globális kereskedelmi ingatlan tanácsadó magyar leányvállalata hétfőn az MTI-vel.

szall szoba2

Az első negyedévben az európai hotel-befektetések forgalma elérte a 3,74 milliárd eurót. Ez több mint kétszerese a 2014-es év első negyedévében mért összegnek, ami 1,73 milliárd euró volt – áll a közleményben.

Tavaly Budapest szállodapiaci mutatói a legjobbak voltak a közép- és kelet-európai régióban, megelőzve Prágát, Varsót és Bukarestet. Az egy kiadható szobára jutó árbevétel – az európai mezőnyben – mintegy ötödével volt jobb a második helyezett madridinál, míg az egy szobára jutó bruttó működési nyereség közel duplája a spanyol fővárosban mértnek.

A következő években számos új szálloda nyílik meg a magyar fővárosban, és a belvárosban több történelmi épület átépítése folyik. A közleményben Borbély Gábor, a CBRE magyarországi elemzési vezetője ismertette, hogy a budapesti hotelek átlagos kihasználtsága 75 százalékos, az átlagos szobaár pedig 7 százalékkal volt magasabb tavaly, mint az előző időszakban.

A megélénkült szállodapiaci befektetés a gyors megtérülésnek és a magas likviditásnak köszönhető – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink