A régió élvonalában a magyar ingatlanfejlesztés, de az ingatlanpiaci lassulás ellensúlyozására élénkítő lépések szükségesek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 06. 16. 08:29

Magyarország ingatlanfejlesztő cégei éllovasként szerepelnek a Közép-Kelet Európai régióban, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a rangos ingatlanos Oscar-díj, a FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat három évtizedes történetében először fordult elő, hogy egy ország egy évben öt aranyérmet is elhozott a versenyen. A kivételes győzelem alkalmából a díjnyertes fejlesztők (ATENOR, Horizon Development, Property Market, Metrodom) az ingatlanfejlesztés jövőjét, a rájuk váró kihívásokat értékelték közös sajtótájékoztatójukon.

FIABCI Párizs

Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke a Metrodom Építő Kft. ügyvezetője az ingatlanpiac helyzetét értékelte a szép eredmények fényében. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ingatlanpiaci lassulás ellensúlyozására élénkítő lépések szükségesek. Az inflációs környezet és az energiaárak emelkedése miatt az építési költségek jelentősen növekednek, ennek lassítása, megállítása szükséges.

A lakáspiac helyzetéről elmondta: a távolabbi kilátások jók, de előtte a mostani többszörösen nehéz helyzetet kell jól alakítani a következő 2-3 évben. Az elmúlt időszakban 20 ezer lakás épült évente, ami kevés, szükség van 30-35 ezer jó minőségű, energiahatékony otthonra. Fontos kérdések eldöntése előtt állunk, mi lesz a lakásvásárlási támogatási rendszerrel, az MNB Zöld Otthonteremtési Programmal, a rozsdaövezetekkel és a lakás áfával? Bízunk abban, hogy az eddigi kedvező lakáspolitika továbbra is fennmarad a nehezebb gazdasági helyzet ellenére is – emelte ki az IFK alelnöke.

A hotel szegmens újjáéledése kapcsán bizakodóak a fejlesztők, a turizmus kezd visszatérni, a Liszt Ferenc repülőtéren folyamatosan növekszik az utaslétszám, a covid lecsengett. Bízunk abban, hogy újra lesz igény szállodai kapacitás bővítésére, azaz új hotelek fognak épülni.

Az irodapiac átlépte a 4 millió m2 területet, ami egy mérföldkő – emelte ki Kiss Gábor. A fejlesztések haladnak tovább, de a bérlők kivárnak, várják a home-office jelenség kifutását, szeretnék látni az otthoni munkavégzés arányát, emiatt hosszabb átfutással zajlanak a bérleti szerződések megkötései. A fejlesztők alkalmazkodnak, ezért flexibilis, energiahatékony épületeket kell piacra dobni, ahol olyan irodai munkakörnyezetre van igény, ami az otthoni kanapéval felveszi a versenyt. A munkahelyi társas kommunikációnak jelentős hozzáadott értéke van, ami fontos állandóan változó világunkban, ennek fontosságát a bérlők most ismerik fel.

A logisztikai ingatlanok piaca rekord évet zárt tavaly, Budapesten 350.000 m2 épült, és ezt fel is szívta a piac, 5% alatt maradt a kihasználatlan területek aránya annak ellenére, hogy még mindig nagyon magas a fejlesztési kedv – mondta Kiss Gábor, az IFK alelnöke. Kiemelte: ezt több tényező hajtja, a továbbra is erős működőtőke beáramlás, a készletfeltöltések a szakadozó értékláncok miatt, valamint az e-kereskedelem folyamatos térnyerése. Ugyanakkor a fejlesztési költségek emelkedésének már jó ideje eszeveszett tempója mellé megérkezett a finanszírozási környezet meglepetésszerűen gyors romlása, ami ismét azt fogja eredményezni, hogy egyre inkább csak a piaci alapon legmegalapozottabb projektek fognak tudni megvalósulni – összegzett a legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet alelnöke.

Sasvári Gabriella, a Horizon Development ügyvezető partnere és fejlesztési igazgatója a verseny legeredményesebb ingatlanfejlesztő cégének vezetőjeként (két aranyérem – Szervita Square Building) a 2021-es évet a pandémia ellenére sikeresnek ítélte. Cégük a 2021-es évet a pandémia ellenére kiemelkedő bérbeadási és intézményi értékesítési sikerrel zárta, hiszen a Szervita Square Building kereskedelmi területei 100%-ban bérlőre találtak, és több külföldi és hazai befektetői csoport is versenyben volt a projekt értékesítési tenderén. Végül a hazánkból előzőleg kivonult, de most Budapestnek ismét bizalmat szavazó német befektetői csoport, az Union Investment vásárolta meg az épületet. A tranzakciót a gazdasági elemzők régiószinten is benchmark ügyletként tartják számon, amely új szinten definiálta a közép- és kelet európai hozamokat. – emelte ki Sasvári Gabriella.

A Szervita Square Building két aranya a FIABCI Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési versenyen a cégvezető szerint olyan objektív visszajelzés a globális ingatlanszektorból, amelyben az épület építészeti és fenntarthatósági értékeit, valamint gazdasági sikerét egyaránt megerősítve látjuk.

Nyáron induló következő projektjük a Feneketlen-tó melletti, XI. kerületi ParkSide Offices irodaház, ahol szintén elsődleges vezérelv számunkra az Európai Unió ESG-irányelveinek való megfelelés, a karbonsemlegességre és a net zéró energiafelhasználásra való tudatos fejlesztési törekvés.

Az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás és az Egyesült Nemzetek Szervezete 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrendjének elfogadásával a kormányok világszerte fenntarthatóbb fejlődési pályát jelöltek ki a gazdasági szereplők számára, így Közép-Kelet Európai ingatlanfejlesztő cégei számára is – emlékeztetett.

„A ParkSide Offices építészeti koncepciójának kialakításakor igyekeztünk reagálni minden olyan irodahasználati igényre, amely a pandémia idején fogalmazódott meg: rugalmasan választható munkaterületekkel, érintésmentes megoldásokkal, 35% zöldfelülettel és kulturális, közösségi funkciókkal várjuk 2025-től a jövő munkavállalóit.

A gazdasági környezet kihívásai hasonlóak az egész régióban: az építőipari anyag- és szakmunkáshiány, az emelkedő költségek és a dráguló energia közös hatása elvitathatatlanul gazdasági és tervezési kihívások elé állítja az ingatlanfejlesztőket, mind a futó mind a jövőbeli ingatlanprojektek tekintetében. Ebben a geopolitikai környezetben is óriási hittel dolgozunk azon, hogy a bérlők és nemzetközi befektetők számára egyaránt vonzó projekteket hívjunk életre, amelyek a jövőbeli FIABCI-versenyeken is a nemzetközi mezőny élvonalában végezhetnek majd”

– fogalmazott.

Három évtized eddigi legnagyobb magyar sikere 

Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke elmondta: Idén a párizsi díjátadón az eddigi legnagyobb magyar sikernek lehetett tanúja a több mint félezres közönség. Öt arannyal és egy ezüstéremmel a pályázat történetében először sikerült megelőzni a többi résztvevő országot, többek között a hagyományosan jól teljesítő távolkeletieket, Szingapúrt, Tajvant, Malajziát, Indonéziát és a nemzetközi mezőny további versenyzőit.

Ez a siker a magyarországi ingatlanfejlesztők igényes munkájának, a gazdasági szempontból eredményes fejlesztéseknek, örökségünk gondos védelmének, a jól átgondolt koncepcióknak és azok igényes megvalósításának köszönhető.

A világ legnagyobb ingatlan szakmai szervezete, a párizsi székhelyű FIABCI 1992 óta rendezi meg a FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázatot a Wall Street Journal médiatámogatásával. A FIABCI Magyar Tagozata 1997-ben indította útjára a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot többek között azzal a céllal, hogy elősegítse a magyarországi ingatlanfejlesztők részvételét a nemzetközi porondon. A célt sikerült elérni. Az elmúlt 23 alkalommal összesen 33 arany- és 39 ezüstérmet nyertünk, és ezzel Magyarország Európa legsikeresebb résztvevője a FIABCI World Prix d’Excellence pályázatnak.

Gönczi László kiemelte: reméli, hogy a már szervezés alatt álló XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatra ismét színvonalas létesítményekkel fognak jelentkezni a fejlesztők, és a nyertesek a nemzetközi mezőnyben a hagyományoknak megfelelően jó eredményt fognak elérni.

2022-ben díjazott projektek:

  • A Szervita Square Building (Horizon Development ) aranyérmet nyert a Többfunkciós Épület és a Fenntartható Ingatlanfejlesztés kategóriákban.
  • A Komáromi Csillagerőd (Liget Budapest Projekt) Örökségvédelem kategóriában lett első helyezett.
  • A Városfejlesztés kategóriában első helyezett lett a BudaPart (Property Market)
  • A Millenáris Széllkapu Park ( TSPC BIM Kft.) a Közcélú Infrastruktúra Fejlesztés kategória első helyezését érte el.
  • A Váci Greens E és F irodaházak (ATENOR) ezüstérmes elismerést kaptak Irodaház kategóriában.

2021-ben díjazott projektek:

  • A Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában nyert aranyérmet.
  • A Környezettudatos fejlesztés kategóriában aranyérmet nyert a Zanglai Szoláriskola (Archikon Építésziroda)
  • A Középmagas Lakóépület kategória első díját a Metrodom Panoráma lakópark nyerte el
  • Az Örökségvédelem kategória 2. helyezettje lett a Millennium Háza (Liget Budapest Projekt) A Közcélú Infrastruktúra és Intézmény Fejlesztés kategória 2. helyezettje a MOME Campus Fejlesztés.
  • A Klapka Központ (XIII. kerületi Önkormányzat) is 2. helyezést ért el a Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriában.

Kapcsolódó cikkeink