A Rákóczi-túróst népszerűsíti a Kapos menti Gasztrokulturális Fesztivál

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 24. 10:55

A Kapos menti Gasztrokulturális Fesztiválon az eredeti recept alapján készült Rákóczi-túrós népszerűsítése mellett Rákóczi János mesterszakácsról is megemlékeznek szeptember 27-én és 28-án Dombóváron és környékén.

rakoczi-turos

A kétnapos rendezvényen Vojtek Éva tortalapát-gyűjteménye, Kozák Éva fazekasedényeiből álló válogatás, valamint a Döbröközi Hagyományőrző Néptáncegyüttes előadása várja az érdeklődőket – hangzott el a fesztivál csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Szeptember 27-én az országmárka, a turizmus és a gasztronómia kapcsolatáról lesz szó a Hungarikum Szövetség Hungarikum Akadémiája kihelyezett ülésén, és kiosztják a szövetség Premium Hungaricum különdíját: egy vadászkürtöt, amelyet az első országos desszertborverseny győztese érdemelhet ki.

Lesz országos desszertverseny, amelyen fiatal cukrászok hagyományos recept alapján készítik el a Rákóczi-túróst.

A rendezvény célja többek között, hogy megemlékezzenek az 1897-ben született Rákóczi János mesterszakácsról, valamint hogy a cukrászatot népszerűsítsék.

Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász elmondta, hogy a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum segítségével elkezdett kutatások során előkerült a lepény eredeti receptje is. A sütemény legfontosabb alapanyaga a magyar rögös túró. Emellett lisztből, tojásból, cukorból, kajszi- vagy ribizlilekvárból és aszalt szőlőből készítik.

“A múzeum és a szervezők segítségével azon dolgozunk, hogy a Rákóczi-túrós tradicionális magyar termék legyen” – hangsúlyozta a mesterszakács.

Kriston-Vizi József etnográfus, a fesztivál egyik szervezője elmondta, hogy a rendezvényen a Dombóvár és Dalmand térségéről szóló monográfiát is bemutatják. Az esemény célja a Rákóczi-túros népszerűsítése mellett Dombóvár és környéke helyi értékeinek megismertetése – hangsúlyozta. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink