A pulykaágazat sikertörténet Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 28. 11:50

A Baromfi Termék Tanács tagszövetsége, a Magyar Pulykaszövetség a mai napon, az USA-beli Hálaadás ünnepén szakmai konferenciát tart. A hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya a rendszerváltás óta eltelt időben sikerágazattá vált: az egy főre jutó éves pulykahús fogyasztás az 1990-es 2 kg-ról 15 év alatt több mint megháromszorozódott. Bár az EU csatlakozás óta az ágazat teljesítménye csökkent, a hazai fogyasztás még mindig a világ élvonalához tartozik, s exportunk is jelentős. A Magyar Pulykaszövetség úgy látja: a kedvező eredmények megtartásához az ágazat helyzetének könnyítésére van szükség.

pulyka-

A hazai pulykaágazat teljesítménye európai összehasonlításban is kiemelkedő, hiszen a 20%-ban exportra termelő iparág munkájának eredménye, hogy az egy főre eső magyarországi pulykahús fogyasztás az évi 5,5 kg-os értékével Európában élenjáró, a világon pedig csak az USA-ban és Izraelben magasabb az egy főre jutó pulykahús fogyasztás. Mindezt annak ellenére érte el az ágazat, hogy a rendszerváltás óta a hazai állattenyésztés nagy mértékben visszaesett.

A hazánkban a mintegy 60 ezer embert foglalkoztató baromfiágazat fejlődése a fogyasztói igények változásának is köszönhető: a húsfogyasztáson belül a baromfihús fogyasztásának növekedése a legdinamikusabb. Napjainkban az egészséges táplálkozás térnyerésével egyre inkább a fehérjében gazdag, könnyen emészthető húsok iránt mutatkozik nagy érdeklődés. Ugyanakkor a könnyű feldolgozhatóság, a feldolgozott termékek széles skálája a termelői oldalon fontos szempont, amelyeket összességében a baromfifélék közül a pulykahús tökéletesen kielégít.

A pulykaágazat az elmúlt húsz évben látványosan fejlődött. A feldolgozott pulykahús mintegy felét – ennek nagy része mellfilé – exportáljuk. A pulykahús, a mellfilé és a belőle készült számos konyhakész termék a hazai fogyasztásban is jelentős szerepet játszik. A hazai pulykakeltető, pulyka előnevelő, pulykahizlaló és pulykafeldolgozó vállalkozásokat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Pulykaszövetség úgy látja, hogy a hazai termelés színvonala a közepesnél jobb, de azt mielőbb fejleszteni szükséges. A költségek folyamatos emelkedését csak technikai, technológiai fejlesztésekkel lehet ellensúlyozni. Ennek egyik feltétele ugyanakkor a romló jövedelemtermelő képesség helyreállítása. „A magyar pulykaágazat versenyképességének megőrzése és lehetőség szerinti növelése nemzetgazdasági szempontból is kulcsfontosságú kell, hogy legyen” – hívta fel a figyelmet Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.

Erdélyi István hozzátette, hogy „a kormányzatnak több lehetősége is van erre, például egy meghatározott méret felett lehetővé kell tenni a geotermikus energiához való hozzáférést, ennek kihasználtsága ma Magyarországon 4%-os, holott környezetvédelmi szempontból is fontos lenne az élelmiszeriparnak kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. Emellett a jelenlegi 27%-os áfa csökkentése 5%-ra ugyancsak segítené az ágazatot, amely révén a legális vállalkozások erősödhetnének”.

Kapcsolódó cikkeink