Magazin: A prémium levek között is erősödik a saját márka
Erős árversenybe kényszeríti a gyártói márkákat a PL immár a magas gyümölcstartalmú levek között is. Az ár ellen úszó dzsúszmárkák felkészültek a keresletélénkülést hozó hidegebb hónapokra. Innovációik aktuális szlogenje a „frissen préselve”, amellyel a kissé amortizálódott prémiumszegmensen belül próbálnak egy magasabb kategóriát teremteni.
A Nielsen friss adatai nem sok újdonságot jelentenek a gyümölcslépiac ismerőinek: az eladások visszaesése tovább folytatódik.
– A vásárlók racionalizálták a fogyasztói kosarukat, az elmúlt időszakban lemondtak a kevésbé szükséges cikkekről. Azt tapasztaljuk, hogy a válság enyhülésével sem térnek vissza korábbi fogyasztási szokásaikhoz. Ez zajlik a 2006 óta csökkenő gyümölcslépiacon is: mivel a helyettesíthető termékek körébe tartozik, a fogyasztók egy része alacsonyabb árfekvésű szomjoltót választ – elemzi a helyzetet Jencs Bálint, a Rauch Hungária Kft. marketingigazgatója.
A téli hónapokban keresettebbé váló dzsúsz viszont még erősödni is tudott.
– A gazdaság változásai elsősorban a gyümölcsital-fogyasztókat érintették érzékenyebben az év során. A kiváló minőségű, prémium termékek fogyasztói egyrészt stabilabb körülményeiknek, másrészt az egészségtudatosságnak köszönhetően ragaszkodnak a korábban megszokott kiváló minőségű termékekhez, márkákhoz – mondja Nagy Györgyi, a piacvezető gyümölcslégyártó SIÓ-ECKES PR-tanácsadója. – Cégünk számára ezek a trendváltozások is azt erősítik, hogy a SIÓ és Hohes C termékek a lehető legszélesebb választékkal jelenjenek meg a lehetséges disztribúciós csatornákban. Kereskedelmi partnereinkkel folyamatos párbeszédet folytatunk a leghatékonyabb üzletpolitika közös kialakítására, ezen belül is számos projektben járulunk közvetlenül hozzá ahhoz, hogy a vásárlók letisztult polcképpel és árukészlettel találkozhassanak.
Túlsúlyba került PL a dzsúszok között
Úgy tűnik, hogy a magasabb gyümölcstartalmú levek vásárlói is igyekeznek a legolcsóbb beszerzési forrásokat megtalálni.
– A 100 százalékos szegmens árszínvonalának csökkenése az egyre bővülő, olcsóbb kategóriájú saját márkás termékek erősödésének tulajdonítható – szögezi le Chvojka Ágnes, a Maspex Olympos Kft. brand menedzsere, és ezt piackutatási adatokkal is alátámasztja: – A Nielsen mérése szerint a 2009. október és 2010. szeptember közötti időszakban a dzsúszok között a saját márkás termékek immár túlsúlyba kerültek: 53 százalékát adták a mennyiségi eladásoknak.
A diszkontcsatornákban kapható gyümölcslevekkel, dzsúszokkal nem lehet felvenni a versenyt, állapítja meg Jencs Bálint a Rauch részéről:
– Egy-két olyan termék, amely a címke szerint 100 százalékos gyümölcstartalommal rendelkezik, és körülbelül ugyanennyi forintba is kerül, érdekes kérdéseket vethet fel egy tudatos vásárló fejében. A márkákkal nemcsak gyümölcslevet vásárol a fogyasztó, hanem a márka mögötti értékeket, a magas, ellenőrizhető minőséget, amely biztos garancia.
Pirosabb tél
– Megfigyelhető, hogy a prémium termékek gyártói maguk is igyekeznek egyre kedvezőbb ajánlatokkal kedveskedni a vásárlóknak – világítja meg másik oldalról a kérdést Pogány Éda, a Coca-Coca Magyarország kommunikációs igazgatója. – Ennek eredménye, hogy jóval nagyobb réteg számára lett elérhető a prémiumkategória, nagyobb az eladások promóciós időszakra eső arányos része. A cégünk által gyártott és forgalmazott 1 literes, PET-palackos Cappy polci ára 2009-ben például jelentősen csökkent, ennek eredményeképpen látványosan tudott nőni a piacrésze.
A téli hónapok mintegy 15-20 százalékos forgalmi többletet hoznak a magasabb gyümölcstartalmú szegmensekben. Ebbe a vitaminpótlás fogyasztói szempontján kívül az is szerepet játszik, hogy az érintett márkák aktivitásai is erre az időszakra koncentrálódnak.
– Érdekes jelenség, hogy a téli hónapokban magasan megugrik a piros gyümölcsökből készült dzsúszok forgalma – állapítja meg Jencs Bálint. – Ez figyelhető meg a Happy Day termékcsaládunk amarénameggy, fekete ribizli, vagy az éppen 1 éve sikeresen bevezetett 100 százalékos piros multivitamin termékénél is. A jelenség oka lehet a tudatos vásárlás, azaz fogyasztóink jól ismerik a piros bogyós gyümölcsök magas C-vitamin-tartalmát, ami a téli vitaminhiányos időszakban különös jelentőségű a szintén közismerten magas antioxidáns-hatásuk mellett.
Hozzáadott érték – hozzáadás nélkül
Az őszi–téli időszak egyik újdonsága a hazai piacon a szeptemberben megjelent SIÓ Frissen Préselt Alma és Meggy. A 100 százalék gyümölcstartalom mellett ezeknek a termékeknek a legfontosabb tulajdonsága, hogy semmilyen más hozzáadott anyagot nem tartalmaznak – még vizet sem.
A két újdonság is bizonyítéka annak, hogy az innovációs munka a nehezebb gazdasági körülmények között sem áll le a cégnél. Az innováció a SIÓ-ECKES számára a fejlődés motorját jelenti, az előre látható, de még nem bekövetkezett piaci tendenciák felé mutató, értékteremtő tevékenységet.
– A gyümölcsfeldolgozás még számtalan olyan új lehetőséget rejt magában, amellyel a hazai piaci szereplők egyike sem élt eddig. Ugyanakkor különbséget kell tenni a valódi innováció és a termékfejlesztés között – hangsúlyozza Nagy Györgyi. – Akkor, amikor egy gyártó csomagolási vagy terméktulajdonsághoz kapcsolódó változtatást hajt végre, az termékfejlesztés. Amikor pedig a piacon még nem létező megoldásokat kínál, valamint számára vagy az egész piac számára új területekre vagy kategóriákba lép be, az valódi innováció. Ilyen volt például a SIÓ VitaTigris Gyümölcspüré, vagy a SIÓ Gyümölcs Szörp megjelenése is az utóbbi években.
Természetesen az őszi–téli időszakban erős támogatást kap mind a SIÓ, mind a Hohes C márka, tudjuk meg Nagy Györgyitől. A SIÓ-ECKES számára ugyanis kiemelt jelentőségű, hogy partnerei munkáját folyamatosan megújuló eszközökkel és csatornákon támogassa.
100 százalékosan magyarul
A Rauch idén ősszel két újdonsággal jelent meg a piacon.
– Napjainkban az egészséges életmód térnyerése és a tudatosabb táplálkozás iránti növekvő kereslet figyelhető meg. Ezért vezetjük be a frissen préselt 100 százalék gyümölcstartalmú Happy Day almalevünket, amely megőrzi a gyümölcs természetes zamatát és értékes összetevőit, mivel közvetlenül a gyümölcsfeldolgozás, préselés után frissen kerül a dobozokba. A szezon másik újdonsága, hogy a kizárólag 100 százalék hazai gyümölcsökből készülő Happy Day termékeink – Happy Day 100% Alma, Happy Day Őszibarack, Happy Day Fekete ribizli, Happy Day Amarénameggy – magyar nyelvű csomagolásban kerülnek a polcokra. A magyar nyelvű csomagolással célunk az egyre inkább tudatos vásárlók tájékoztatása többek között arról, hogy a dobozokban található gyümölcsleveket kizárólag magyar gyümölcsökből készítjük, amelyeket magyar gazdák gondos szakértelme érlelt – mondja Jencs Bálint. – Jövőre több, nagyszabású termékbevezetéssel készülünk, amelyek között lesznek teljesen új, kategóriateremtő termékek is.
A téli szezonban a Happy Day márka kerül kommunikációjuk fókuszába. Igyekeznek olyan újszerű kommunikációs mixet alkalmazni, amely képes átütő márkaélményt közvetíteni számukra.
A bolti eszközök terén az utóbbi években évről évre megújuló, frappáns, figyelemfelkeltő újdonságokkal jelentek meg. Mind a hipermarketekben, mind pedig a kisebb boltokban fokozott hangsúlyt fektetnek a másodlagos kihelyezésekre.
– Nagy sikert aratott a tavalyi szezonban újdonságként útjára indított, előre gyártott displayre épülő programunk. Ezt az idén tovább folytatjuk, és egyre több partnerünknél szeretnénk alkalmazni – újságolja a marketingigazgató. – A displayprogram lényege, hogy negyed raklapnyi területet elfoglaló, egyutas displayeket állítunk össze a legkedveltebb ízű termékeinkből. Kész másodkihelyezést szállítunk, amit a boltvezetőnek már csak a bolton belül kell elhelyezni. Nem kell a displayt külön feltölteni, nem kell a kartonokat bontogatni, mivel a termékek egyedi csomagolásban kerülnek a displayre, nem kartonostul.
Kedvező ajánlatok
A Coca-Cola gyümölcslé-portfóliójában legutóbb 2010 tavaszán történt jelentősebb változás, mikor is új, frissebb, a fogyasztók preferenciáit tükröző ízkombinációkkal jelentkezett a Cappy Ice Fruit gyümölcsitalcsalád. Az új ízeket kóstoltatással igyekeztek minél több fogyasztóval megismertetni.
– A magasabb gyümölcstartalmú termékek esetében láthatóan arra törekszik egyre több gyártó – így például mi is –, hogy a kedvező ajánlatát minél hatékonyabban tudatosítsa a vásárlókban. Ez történhet tv-kommunikáció keretében, illetve instore eszközökkel, címkén való kommunikációval, vagy az 1 literes Cappy esetében árpontot kommunikáló nyakcímke segítségével – mondja Pogány Éda.
A Maspex-Olymposnál a téli időszakban nem a gyümölcslevek vannak fókuszban, egyéb termékkategóriái élveznek nagyobb marketingtámogatást. Például az instant termékeik értékesítésének fokozása érdekében jelenleg is zajlik egy „Mega kényeztetés” elnevezésű nyereményjátékuk, amely a Megasztár tehetségkutató program köré épül.
– A sikeres nyári aktivitások után gyümölcslémárkáinkat trade aktivitásokkal (árakciókkal és túltöltött kiszereléssel) támogatjuk az év hátralévő részében – mondja Chvojka Ágnes.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >