A pozitív emberek mindig udvariasak! – Görög Ibolya protokoll szakértő az új Future Talks Podcastban

Szerző: Glázer Szilvia Dátum: 2022. 09. 20. 08:43

Az udvarias viselkedés a pozitív gondolkodással kezdődik Görög Ibolya protokoll szakértő szerint, akivel Krizsó Szilvia beszélgetett a FutureTalks Business Podcast legfrissebb adásában.

A nevelés a szülő kötelessége, és nem csak a társadalmi elvárások miatt, hanem amiatt, hogy a gyerekének könnyebb legyen az élete, jobban tudjon érvényesülni és ismerje az együttélési szabályokat. Ezek a szabályok természetesen kultúránként, koronként változnak, de aki azokat nem tartja be, azt kiközösítik. A siker egyik titka az, hogy valaki miként képes beépülni a társadalomba. Görög Ibolya szerint az egyik ilyen alapszabály, amely megadja minden esetben az alaphangulatot egy közösségben, a köszönés. Ugyanakkor ma már a chat olyannyira átalakította a fiatalok gondolkodásmódját, hogy a való életben sem köszönnek, hiszen a chat-ben nem kell köszönni, ott csak folytatni kell az előző gondolatot. Hasonlóan átalakulóban van a magázódás-tegeződés gyakorlata is, főként az online kommunikációnak köszönhetően. Görög Ibolya viszont felhívja a figyelmet arra, hogy a fiataloknak sem szabad elfeledkezni a magázódásról, például egy új munkahelyen ennek döntő szerepe lehet: „Ha szembe jön valakivel a külföldi főigazgató ezüst hajjal, akkor neki biztosan nem lehet sziával köszönni. Természetesen a cégen belüli beszédmód függ az adott vállalat kultúrájától, hogy mennyire konzervatív vagy megengedő. Ugyanez igaz például az öltözködésre is.”

Krizsó Szilvia és Görög Ibolya a Future Talks Podcastban

Görög Ibolya alapelve egyébként az, hogy pozitívan kell hozzáállni a kommunikációhoz. Mindenki azzal tud nyerni, hogyha mosolyog és barátságos. Fontos a pozitív hozzáállás, nem érdemes a félig üres poharat reklámozni, hanem a félig teliben kell élni, mert akkor tudunk kommunikálni a másikkal. A kommunikáció másik fontos tényezője a nyelvhasználat, ami sajnos egyre szegényesebb. Egyrészt a szókincs egyre szegényebb a hétköznapi beszédben, másrészt nagyon sok a káromkodás.

Ha kíváncsi arra, hogy a vállalatok működését és a sikert mennyiben befolyásolja a céges kultúra és a munkatársak viselkedése, vagy miért számít még mindig Putyin a protokollt leginkább betartó vezetőnek, akkor nézze meg legújabb podcastunkat. Iratkozzon fel csatornánkra és ne maradjon le frissülő tartalmainkról!

FELIRATKOZÁS

Kapcsolódó cikkeink