A posta és a futárok jól állják a karácsonyi rohamot

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 21. 11:13

A december 22-én feladott csomag is a fa alatt lehet – nyugtatta meg az Origo internetes portált az egyik futárszolgálat. A Black Friday idején előfordultak késésekről, de azok is csak egyedi esetek voltak. A futárokkal kevesebb, boltokkal azonban több gond is lehet, érdemes a rendelés előtt telefonon is érdeklődni a raktárkészletről.

karacsony-ajandek

A tavalyi karácsonyi szezonban 36 százalékkal több pénzt költöttünk online, mint 2013-ban. A növekedés töretlennek látszik, így egyre nagyobb a nyomás a futárszolgálatokon is, hogy időben teljesítsék a megrendeléseket. Az ünnepek előtt elsőként a Black Friday után lehetett kiemelkedő forgalom. Az idén a fekete péntek november 27-ére esett. Évről évre egyre többen vásárolnak ilyenkor az interneten. A december 24. pedig mindig vészesen közeledik, elég kellemetlen lenne, ha egy ajándék a futárok miatt nem kerülne be a fa alá.

Mivel egyik évben sem nagy meglepetés, hogy lesz karácsony, a futárszolgálatok is időben felkészülhetnek. Novemberben, decemberben a Magyar Posta például megnöveli kapacitásait. Válaszuk szerint a felvett csomagok napi száma tavaly már rekordot döntött, jelentősen túllépve a 100 ezer darabot is. A növekedési trend és a tavalyi számok alapján pedig bővítik a kapacitást az utolsó két hónapra. Elmondásuk szerint ennek köszönhetően a küldemények feldolgozása, kézbesítése normál rendben zajlik, nincs fennakadás.

2014-ben 13,5 millió belföldi csomagot szállított a Posta, ez 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 2015-ben pedig szerintük biztosan új rekord születik. Előzetesen 15 millió csomagot várnak. Ennek zömét a belföldi internetes rendelések adják, de intenzíven emelkedik a külföldi rendelések miatti küldeményforgalom is.

Ha a futárokon nem is, a bolton és a vásárlón még múlhat az, hogy ott lesz-e a fa alatt a kiszemelt ajándék. A rendelést érdemes hetekkel az ünnep előtt leadni, és a rendelés után érdeklődni telefonon vagy e-mailben, hogy minden rendben lesz-e, és előreláthatólag mikor tudják postázni. Ezzel kivédhető az a jelenség, hogy ilyenkor egyes áruházak készlethiányra vagy megnövekedett forgalomra hivatkozva késve vagy egyáltalán nem adják fel a megrendeléseket. (Origo)

Kapcsolódó cikkeink