A pékáruk jelentősen drágulhatnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 19. 12:04

Hónapok óta folyamatosan emelkedik a hazai kenyérár, februártól azonban nagyobb ugrás várható: ha a szegényes tavalyi búzatermés nem tart ki az idei aratásig, akár harmadával is drágulhat a pékáru.

A Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek és piaci szereplők elmondták, hogy a malmok folyamatosan emelik áraikat, ami a magas benzinárral együtt áremelésre kényszeríti a pékeket is. Az év eleji drágulás után folyamatos liszt- és kenyérár-emelkedésre kell számítani.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója, a gabonakereskedőket és feldolgozókat tömörítő gabonaszövetség elnöke a lapnak elmondta: a malmoknak jó, ha kéthavi búzakészletük van, s egyáltalán nem biztos, hogy a magtárakban kitart a búza a következő aratásig. Hozzátette: csak a kereskedőházakon múlik, hogy önmérsékletet tanúsítva itthon tartják a birtokukban lévő tavalyi termést vagy a nagyobb profit reményében exportálják, a kormány ugyanis az uniós szabályozás miatt tehetetlen, még közvetve sem fékezheti a kivitelt.

Lakatos megjegyezte, hogy a búza ára a mindenkori rekordár közelébe kúszott, a napokban a szabadpiacon már elérte a 2008-as, kilónként 70-72 forintos árszintet. Ebből, legolcsóbban számítva is kilónként 95 forintos lisztet lehet előállítani, de a molnárok nagykereskedelmi árai inkább közelítenek a 100 forinthoz. Ha a legpesszimistább jóslat válik be, és az aratásig kifogy a magtárakból a hazai búza, akkor importálni kell, így a liszt nagybani ára már meghaladhatja a 130-135 forintot is – írta a Népszabadság.

Kapcsolódó cikkeink