A pékáruk jelentősen drágulhatnak
Hónapok óta folyamatosan emelkedik a hazai kenyérár, februártól azonban nagyobb ugrás várható: ha a szegényes tavalyi búzatermés nem tart ki az idei aratásig, akár harmadával is drágulhat a pékáru.
A Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek és piaci szereplők elmondták, hogy a malmok folyamatosan emelik áraikat, ami a magas benzinárral együtt áremelésre kényszeríti a pékeket is. Az év eleji drágulás után folyamatos liszt- és kenyérár-emelkedésre kell számítani.
Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója, a gabonakereskedőket és feldolgozókat tömörítő gabonaszövetség elnöke a lapnak elmondta: a malmoknak jó, ha kéthavi búzakészletük van, s egyáltalán nem biztos, hogy a magtárakban kitart a búza a következő aratásig. Hozzátette: csak a kereskedőházakon múlik, hogy önmérsékletet tanúsítva itthon tartják a birtokukban lévő tavalyi termést vagy a nagyobb profit reményében exportálják, a kormány ugyanis az uniós szabályozás miatt tehetetlen, még közvetve sem fékezheti a kivitelt.
Lakatos megjegyezte, hogy a búza ára a mindenkori rekordár közelébe kúszott, a napokban a szabadpiacon már elérte a 2008-as, kilónként 70-72 forintos árszintet. Ebből, legolcsóbban számítva is kilónként 95 forintos lisztet lehet előállítani, de a molnárok nagykereskedelmi árai inkább közelítenek a 100 forinthoz. Ha a legpesszimistább jóslat válik be, és az aratásig kifogy a magtárakból a hazai búza, akkor importálni kell, így a liszt nagybani ára már meghaladhatja a 130-135 forintot is – írta a Népszabadság.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >