A húsvéti sonkavásárlásnál a legfontosabb támpont az árucímke legyen

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 12. 13:00

A húsvéti sonkavásárlásnál a legfontosabb támpont az árucímke legyen – hívja fel a figyelmet a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (Fébész). A hagyományos, többhetes sonkakészítést legtöbbször leváltó gyorspácolás tényleg napok alatt lezajlik, a húskészítők aromákat, ízfokozókat tesznek a húsba, amelybe a pácot sokszor injekcióval adják.

A címkén a gyártóknak fel kell tüntetnie (a sertést leszámítva) az állatfajtát, a testtájat, az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), a hőkezelését (nyers vagy főtt), a pácolásét, a füstölését.

Nyers sonkák esetében az elkészítési tudnivalókat is közölni kell. A vásárlásnál ezen felül fontos a hús állaga is: ne legyen túl kemény, de nyomás nélkül ne engedjen vizet – tanácsolja a Kosár Online Fogyasztóvédelmi Magazin, melynek tesztjén a vákuumcsomagolt, gyorspácolt sonkák közül a legjobb is csak “jó” minősítést szerzett.

A teszt során az egyik termék összetevőinél még a hemoglobin (vér) is megtalálható volt, amelyet a készítő feltehetően a hús színének javításáért használt. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint ezek az áruk is sonkák.

Természetesen az igazi élmény a hagyományos parasztsonkában keresendő, amely kóstolásakor az emulgálószer, az ízfokozó és a glükózszirup helyett a pácban használt boróka, fenyőmag és koriander íznyomait fedezhetjük fel, és amelyekben a bükkfüst-aroma vagy füstkivonat helyett ezek eredetije érvényesül – írja a Népszava Online.

Kapcsolódó cikkeink