A Pannonhalmi Apátságé az év pincészete

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 09. 00:00

Idén a Pannonhalmi Apátsági Pincészet nyerte el a magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére közel egy évtizede megalapított az „Év Pincészete” vándordíjat.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002 óta minden évben egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét jutalmazza az „Év Pincészete” vándordíjjal, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért a legtöbbet tette az adott évben. 2010-ben az „Év Pincészete” kitüntető címet a Pannonhalmi Bencés Főapátság pincészete, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet érdemelt ki.
A több évszázados hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra hét éve éledt fel újra. A 2003-ban épült, közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében található új pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a legmodernebb technológiával kerül sor a Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására. A fajtaszerkezetnek megfelelő pincetechnológia évente több mint 300 ezer palack minőségi bor készítésére alkalmas. Az Apátsági Pincészetbe olyan rendhagyó borászati eljárást vezettek be, amely az alkalmazott szőlőfajták magas minőségi potenciálját a legteljesebb mértékben megőrzi. Ennek alapja a négyszintes feldolgozó-épület, ahol lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink