A pályázatokban bízik a hazai nyúlágazat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 04. 21. 12:12

A magyar nyúltartó gazdák kifejezetten nehéz helyzetben vannak, mivel költségeik növekedése miatt a nyúlhús-előállításban legtöbbjüknek nullszaldós vagy veszteséges a működése.

Nehéz helyzetben a hazai nyúltermelők

A magas takarmányárak és energiaárak is súlyos terhet jelentenek a gazdáknak. Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke az Agroinformnak nyilatkozva elmondta, hogy bár némi takarmányár-csökkenés megfigyelhető, a magasabb árak miatt ők mégis májusig-júniusig dolgoznak.

Az energiaárak változására viszont nem számítanak, így nagy reményeket fűznek a pályázati forrásokhoz. Az állattartóknak szánt pályázatok révén ugyanis lehetőség nyílik a megújuló energiák hasznosításával költségeik csökkentésére. Jelenleg a nyúlhús-előállítás a nullszaldó és a veszteség között egyensúlyoz, és a szektor húskibocsátása az előző negyedévben 15-20 százalékkal csökkent.

A felvásárlási árak azonban 15-20 százalékkal növekedtek az élősúly növekedésével arányosan, így az ágazatban készült nyúltermékek ára nem nőtt az elmúlt 10 évben. Jelenleg kb. 60-65 nyúltelep van Magyarországon, ahol 100-105 ezer anyanyúl és azok szaporulata él.

Az itthon előállított nyúlhús nagy része uniós exportra készül. A magyar nyúlfajták megfelelnek a nemzetközi piaci igényeknek, és a vágási kihozataluk is legalább 60 százalékos.

Kapcsolódó cikkeink