A palackozott víz műanyagtartalma sokszorosan magasabb, mint korábban hittük
A palackozott víz, amelyet sokan egészséges alternatívájaként választanak, új vizsgálat szerint akár százszor több mikro- és nanoműanyagot tartalmazhat, mint korábban feltételezték. Az eredmények egy friss tanulmányban láttak napvilágot a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/01/steve-johnson-N-MqWXXZvNY-unsplash-1024x573.jpg)
A palackozott víz továbbra is fontos lehet a megfelelő hidratáció szempontjából
A kutatók új technológiát alkalmazva megvizsgálták egy népszerű literes palackozott víz műanyagtartalmát, és átlagosan 240 ezer műanyag részecskét találtak egyetlen palackban. Ez a mennyiség 10–100-szorosa a korábbi becsléseknek, és felvet egészségügyi aggályokat, amelyek alapos vizsgálatot igényelnek a tudósok szerint.
A tanulmány társszerzője, Beizhan Yan, a Columbia Egyetem professzora, a palackozott víz fogyasztóinak alternatívák felkutatására buzdít, mint például a csapvíz használatára. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kiszáradás súlyosabb veszélyt jelenthet a szervezetre, mint a műanyag részecskék, így a palackozott víz továbbra is fontos lehet a megfelelő hidratáció szempontjából.
A mikro- és nanoműanyagok már számos ökoszisztémában kimutathatók, beleértve az élelmiszereket és az ivóvizet is. Ezek a részecskék olyan aprók, hogy átjutnak az emésztőrendszeren, a tüdőn, és bekerülnek a véráramba, eljutva a szervekbe, az agyba és a szívbe is. A nanoműanyagok még a placentán keresztül is bejuthatnak a még meg nem született magzatok testébe.
Bár korlátozott kutatás áll rendelkezésre a nanoműanyagok egészségügyi hatásairól, néhány korai tanulmány már toxikus hatásokat, mint a reprodukciós rendellenességek és gyomorproblémák, azonosított. A kutatók a palackozott vízben lévő műanyagrészecskék számát a stimulált Raman-spektroszkópia kémiai elemzési technikával mérték fel, és az eredmények rámutatnak a palackozott víz műanyagtartalmának veszélyeire, amelyekre sürgős figyelmet kell fordítani a fogyasztók és a kutatók részéről egyaránt.
Kapcsolódó cikkeink
A csodadiéták veszélyesebbek, mint hinnénk
A gyors fogyást ígérő csodadiéták sokak számára csábító megoldást jelenthetnek,…
Tovább olvasom >Egyre drágább az egészséges táplálkozás
Az Élelmiszer Alapítvány legfrissebb tanulmánya rámutatott, hogy az egészséges élelmiszerek…
Tovább olvasom >Generali kutatás: A magyarok csupán tizede gondolja azt, hogy fantasztikus év lesz 2025
Nemzetközi háborús konfliktus kiterjedésétől kevésbé, az infláció és az árak…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >