A palackozott víz műanyagtartalma sokszorosan magasabb, mint korábban hittük
A palackozott víz, amelyet sokan egészséges alternatívájaként választanak, új vizsgálat szerint akár százszor több mikro- és nanoműanyagot tartalmazhat, mint korábban feltételezték. Az eredmények egy friss tanulmányban láttak napvilágot a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban.

A palackozott víz továbbra is fontos lehet a megfelelő hidratáció szempontjából
A kutatók új technológiát alkalmazva megvizsgálták egy népszerű literes palackozott víz műanyagtartalmát, és átlagosan 240 ezer műanyag részecskét találtak egyetlen palackban. Ez a mennyiség 10–100-szorosa a korábbi becsléseknek, és felvet egészségügyi aggályokat, amelyek alapos vizsgálatot igényelnek a tudósok szerint.
A tanulmány társszerzője, Beizhan Yan, a Columbia Egyetem professzora, a palackozott víz fogyasztóinak alternatívák felkutatására buzdít, mint például a csapvíz használatára. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kiszáradás súlyosabb veszélyt jelenthet a szervezetre, mint a műanyag részecskék, így a palackozott víz továbbra is fontos lehet a megfelelő hidratáció szempontjából.
A mikro- és nanoműanyagok már számos ökoszisztémában kimutathatók, beleértve az élelmiszereket és az ivóvizet is. Ezek a részecskék olyan aprók, hogy átjutnak az emésztőrendszeren, a tüdőn, és bekerülnek a véráramba, eljutva a szervekbe, az agyba és a szívbe is. A nanoműanyagok még a placentán keresztül is bejuthatnak a még meg nem született magzatok testébe.
Bár korlátozott kutatás áll rendelkezésre a nanoműanyagok egészségügyi hatásairól, néhány korai tanulmány már toxikus hatásokat, mint a reprodukciós rendellenességek és gyomorproblémák, azonosított. A kutatók a palackozott vízben lévő műanyagrészecskék számát a stimulált Raman-spektroszkópia kémiai elemzési technikával mérték fel, és az eredmények rámutatnak a palackozott víz műanyagtartalmának veszélyeire, amelyekre sürgős figyelmet kell fordítani a fogyasztók és a kutatók részéről egyaránt.
Kapcsolódó cikkeink
Németországban újra nagyobb a márkatermékek iránti fogyasztói bizalom
Mérséklődött a saját márkás termékek népszerűsége és ma már kevesebb…
Tovább olvasom >Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >K&H: sokan még mindig nem néznek körül a kötelezőknél
Bár a középkorú autósok többsége nyitott a legjobb ajánlatok felkutatására,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >