A palackozott víz műanyagtartalma sokszorosan magasabb, mint korábban hittük
A palackozott víz, amelyet sokan egészséges alternatívájaként választanak, új vizsgálat szerint akár százszor több mikro- és nanoműanyagot tartalmazhat, mint korábban feltételezték. Az eredmények egy friss tanulmányban láttak napvilágot a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban.

A palackozott víz továbbra is fontos lehet a megfelelő hidratáció szempontjából
A kutatók új technológiát alkalmazva megvizsgálták egy népszerű literes palackozott víz műanyagtartalmát, és átlagosan 240 ezer műanyag részecskét találtak egyetlen palackban. Ez a mennyiség 10–100-szorosa a korábbi becsléseknek, és felvet egészségügyi aggályokat, amelyek alapos vizsgálatot igényelnek a tudósok szerint.
A tanulmány társszerzője, Beizhan Yan, a Columbia Egyetem professzora, a palackozott víz fogyasztóinak alternatívák felkutatására buzdít, mint például a csapvíz használatára. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kiszáradás súlyosabb veszélyt jelenthet a szervezetre, mint a műanyag részecskék, így a palackozott víz továbbra is fontos lehet a megfelelő hidratáció szempontjából.
A mikro- és nanoműanyagok már számos ökoszisztémában kimutathatók, beleértve az élelmiszereket és az ivóvizet is. Ezek a részecskék olyan aprók, hogy átjutnak az emésztőrendszeren, a tüdőn, és bekerülnek a véráramba, eljutva a szervekbe, az agyba és a szívbe is. A nanoműanyagok még a placentán keresztül is bejuthatnak a még meg nem született magzatok testébe.
Bár korlátozott kutatás áll rendelkezésre a nanoműanyagok egészségügyi hatásairól, néhány korai tanulmány már toxikus hatásokat, mint a reprodukciós rendellenességek és gyomorproblémák, azonosított. A kutatók a palackozott vízben lévő műanyagrészecskék számát a stimulált Raman-spektroszkópia kémiai elemzési technikával mérték fel, és az eredmények rámutatnak a palackozott víz műanyagtartalmának veszélyeire, amelyekre sürgős figyelmet kell fordítani a fogyasztók és a kutatók részéről egyaránt.
Kapcsolódó cikkeink
Otthon főz a magyar fiatal – nem trendi a gyorsétterem
A magyar fiatalok többsége ritkán vagy egyáltalán nem jár gyorsétterembe,…
Tovább olvasom >Hamburgerkép 2025 – így esznek hamburgert a magyarok
Magyarország kedvence egyértelműen a marhahúsos hamburger, lehetőleg sok sajttal, baconnel,…
Tovább olvasom >Corvinus-kutatás: Nők vezetik a fenntarthatóbb gazdaságokat
Jobban optimalizálják az erőforrásokat, ökohatékonyabbak a nők által vezetett mezőgazdasági…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új korszak a világgazdaságban? – Új kihívások hazánk előtt
2025 májusa a világgazdaságban a változások felgyorsulását hozta. A Közel-Keleten…
Tovább olvasom >Így maradhat egészséges a haj és bőr a közeledő nyári kánikulában is
A hajformázás, festés és szárítás mind gyengíthetik a haj belső…
Tovább olvasom >Új ciklus, stabil működés, változatlan irány – bizalmat kapott az ÖRT vezetése
Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) közgyűlése megerősítette a szervezet közvetlen…
Tovább olvasom >