A növényvédelem az élelmiszer-biztonság alapja
Az élelmiszerlánc biztonságát a gyökerétől, tehát a növényvédelemtől kell garantálni. Éppen ezért a növényorvosok szakmai naprakészsége nem csupán tudományos, hanem társadalmi érdek is – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 70. Növényvédelmi Tudományos Napok című rendezvényen, a MATE Budai Campusán.

(Fotó: AM/Pelsőczy Csaba)
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a növényvédelmi szakemberek együttműködése és az integrált növényvédelmi módszerek együttes alkalmazása biztosítja a környezet megóvása mellett az egészséges élelmiszerek előállítását. Ebben a folyamatban a növényorvosok tudása kiemelt jelentőséggel bír. A világ napról – napra változik, ezért a növényvédelmi szakembereknek a társadalmi és klimatikus kihívásokra is megfelelő válaszokat kell adniuk. A precíziós növényvédelemre, illetve a biológiai és a kémiai megoldásokra egyaránt támaszkodnunk kell – fűzte hozzá.
A miniszter arra emlékeztetett, hogy Magyarországon évek óta az uniós átlag alatt használnak fel növényvédőszereket
Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a kibocsájtás csökkentésének igénye mellett meg kell őriznünk az ország termésbiztonságát. Ezért nem a puszta mennyiségi mérséklésre, hanem a felhasználás kockázatainak csökkentésére is fókuszálni kell. Így kiemelt figyelmet kell fordítani az integrált növényvédelmi módszerek széles körű gyakorlati megvalósítására. Nagy István komoly eredménynek tartja, hogy a magyar álláspontnak megfelelően sikerült meghátrálásra bírni a brüsszeli bürokratákat. Az Európai Bizottság ugyanis visszavonja a Növényvédőszerek fenntartható használatáról szóló rendelettervezetét – tette hozzá. A rendezvény keretében az agrárminiszter oklevelek átadásával ismerte el a növényvédelmi szakemberek munkáját.
AM
Kapcsolódó cikkeink
AM: jelentős értéket képviselnek a hazai gyepek, megőrzésüket a kormány is támogatja
A hazai gyepek hosszú távú megőrzésében kulcsszerepet játszik a Grassland-HU…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >AM: új szintre lépnek a magyar-georgiai agrárkapcsolatok
A mezőgazdaság területén különösen fontos az együttműködés, hiszen Magyarország tapasztalata…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >