A növényi étrend hosszabb és egészségesebb életet eredményez

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 08. 24. 21:23

A Harvard T. H. Chan School of Public Health kutatócsapata legutóbbi vizsgálatában megállapította, hogy a növényi étrend nem csupán a bolygó, de az emberek élethosszát is pozitívan befolyásolhatja. A vizsgálatban a kutatók megállapították, hogy a környezeti szempontból fenntartható étrendet követő személyek 25%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a több mint 30 éves követési időszak alatt, mint a kevésbé fenntartható módon táplálkozók.

A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.

A csapat egy újszerű bolygóegészségügyi étrendindexet (PHDI, azaz Planetary Health Diet Index) dolgozott ki, amely figyelembe veszi a különböző élelmiszerfajták környezeti és egészségügyi hatásait. A PHDI legmagasabb kvintilisébe tartozóknál 25%-kal volt alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, mint a legalacsonyabb ötödbe tartozóknál. A magasabb PHDI-pontszámok ráadásul 15%-kal alacsonyabb kockázatot jelentettek a rákos vagy szív- és érrendszeri megbetegedésekből eredő halálozásra, 20%-kal alacsonyabb kockázatot a neurodegeneratív betegségekből eredő halálozásra, és megdöbbentő, 50%-kal alacsonyabb kockázatot a légzőszervi megbetegedésekből eredő halálozásra.

Az ígéretes eredmények ellenére a kutatók elismerik a globális táplálkozási szokások összetettségét, és további az étkezési kultúrák különbözőségét, az élelmiszerek hozzáférhetőségét, és más, a fenntarthatóbb étrend széles körű elterjedését hátráltató akadályokat feltáró kutatásokat szorgalmaznak. //

Kapcsolódó cikkeink