A növényi étrend hosszabb és egészségesebb életet eredményez
A Harvard T. H. Chan School of Public Health kutatócsapata legutóbbi vizsgálatában megállapította, hogy a növényi étrend nem csupán a bolygó, de az emberek élethosszát is pozitívan befolyásolhatja. A vizsgálatban a kutatók megállapították, hogy a környezeti szempontból fenntartható étrendet követő személyek 25%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a több mint 30 éves követési időszak alatt, mint a kevésbé fenntartható módon táplálkozók.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
A csapat egy újszerű bolygóegészségügyi étrendindexet (PHDI, azaz Planetary Health Diet Index) dolgozott ki, amely figyelembe veszi a különböző élelmiszerfajták környezeti és egészségügyi hatásait. A PHDI legmagasabb kvintilisébe tartozóknál 25%-kal volt alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, mint a legalacsonyabb ötödbe tartozóknál. A magasabb PHDI-pontszámok ráadásul 15%-kal alacsonyabb kockázatot jelentettek a rákos vagy szív- és érrendszeri megbetegedésekből eredő halálozásra, 20%-kal alacsonyabb kockázatot a neurodegeneratív betegségekből eredő halálozásra, és megdöbbentő, 50%-kal alacsonyabb kockázatot a légzőszervi megbetegedésekből eredő halálozásra.
Az ígéretes eredmények ellenére a kutatók elismerik a globális táplálkozási szokások összetettségét, és további az étkezési kultúrák különbözőségét, az élelmiszerek hozzáférhetőségét, és más, a fenntarthatóbb étrend széles körű elterjedését hátráltató akadályokat feltáró kutatásokat szorgalmaznak. //
Kapcsolódó cikkeink
Több mint 130 szervezet sürget EU cselekvési tervet a növényi alapú étrend támogatására
Több mint 130 szervezet – köztük gazdálkodók, egészségügyi szakemberek, fogyasztói…
Tovább olvasom >Globális trendek – élelmiszeripari insightok
Az élelmiszeripar globális trendjeinek és innovációinak vezető platformjaként működő SIAL…
Tovább olvasom >Lavazza Espresso Maestro Nespresso kompatibilis kapszulák
Élvezd azon földrész aromáit, ahol a fák mélyen lélegeznek, és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >