A növényi étrend hosszabb és egészségesebb életet eredményez
A Harvard T. H. Chan School of Public Health kutatócsapata legutóbbi vizsgálatában megállapította, hogy a növényi étrend nem csupán a bolygó, de az emberek élethosszát is pozitívan befolyásolhatja. A vizsgálatban a kutatók megállapították, hogy a környezeti szempontból fenntartható étrendet követő személyek 25%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a több mint 30 éves követési időszak alatt, mint a kevésbé fenntartható módon táplálkozók.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
A csapat egy újszerű bolygóegészségügyi étrendindexet (PHDI, azaz Planetary Health Diet Index) dolgozott ki, amely figyelembe veszi a különböző élelmiszerfajták környezeti és egészségügyi hatásait. A PHDI legmagasabb kvintilisébe tartozóknál 25%-kal volt alacsonyabb a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, mint a legalacsonyabb ötödbe tartozóknál. A magasabb PHDI-pontszámok ráadásul 15%-kal alacsonyabb kockázatot jelentettek a rákos vagy szív- és érrendszeri megbetegedésekből eredő halálozásra, 20%-kal alacsonyabb kockázatot a neurodegeneratív betegségekből eredő halálozásra, és megdöbbentő, 50%-kal alacsonyabb kockázatot a légzőszervi megbetegedésekből eredő halálozásra.
Az ígéretes eredmények ellenére a kutatók elismerik a globális táplálkozási szokások összetettségét, és további az étkezési kultúrák különbözőségét, az élelmiszerek hozzáférhetőségét, és más, a fenntarthatóbb étrend széles körű elterjedését hátráltató akadályokat feltáró kutatásokat szorgalmaznak. //
Kapcsolódó cikkeink
Globális trendek – élelmiszeripari insightok
Az élelmiszeripar globális trendjeinek és innovációinak vezető platformjaként működő SIAL…
Tovább olvasom >Lavazza Espresso Maestro Nespresso kompatibilis kapszulák
Élvezd azon földrész aromáit, ahol a fák mélyen lélegeznek, és…
Tovább olvasom >Az alkalmazkodás magasiskolája – Az inflációs környezet lenyomata a napifogyasztásicikk-piacon
Tovább nő a nyomás a márkákon – állítja Bakonyi-Kovács Krisztina,…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >