A növényi étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát
A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint – idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.
Egy majdnem 80 ezer amerikai férfi bevonásával készült kutatás azt állapította meg, hogy a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag étrend csökkentheti férfiak bélrákkockázatát azokhoz a férfiakhoz képest, akik ezekből az egészséges növényfélékből a legkevesebbet fogyasztották. A kutatásban résztvevő 93 ezer nő esetében ezt az összefüggést nem állapították meg. A kutatók szerint a kapcsolat nyilvánvalóbb a férfiak esetében, akiknél amúgy is magasabb a bélrák kialakulásának esélye. A tanulmány a BMC Medicine orvosi lapban jelent meg. A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül, a férfiaknál életük során 23-ból, a nőknél 25-ből egynél fordul elő – írták a dél-koreai Kjonghi Egyetem munkatársai, a tanulmány készítői.
Már korábban is kutatták a témát
Korábbi kutatások ugyan azt mutatták, hogy lehet hatása a növényi alapú étrendnek a vastagbélrák megelőzésében, a hatás azonban nem volt egyértelmű.”Eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges, növényi alapú étrend összefügg a vastagbélrák kockázatával” – írták. A tanulmányhoz azt kérdezték a résztvevőktől, milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztanak bizonyos ételeket és italokat egy több mint 180 tételből álló lista alapján. Az ételeket egészséges növényi (teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, növényi olajok, hüvelyesek, tea, kávé), kevésbé egészséges növényi (finomított gabonafélék, gyümölcslevek, burgonyafélék, hozzáadott cukor) és állati eredetű (állati zsír, tejtermék, tojás, hal- és tengeri állat, hús) élelmiszercsoportokba sorolták. „Az az elképzelésünk, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben lévő antioxidánsok a krónikus gyulladások ellen hatnak, melyek a daganathoz vezetnek, ezzel csökkenthetik a rák kockázatát” – írták a kutatók.
A férfi résztvevők átlagéletkora hatvan, a nőké 59 év volt.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Világpiaci kitekintés: gabonapiaci előrejelzés 2024 október
A FAO (Food and Agriculture Organization) legutóbbi, októberi előrejelzése alapján…
Tovább olvasom >Európában a határon átnyúló értékesítés 69%-a a piacterekről származik
A 2023/2024-es pénzügyi évben az határokon átnyúló online piac Európában…
Tovább olvasom >FAO: Itt az idő, hogy valósággá tegyük az egészséges, tápláló és megfizethető étrendhez való jogot
Az idei élelmezési világnap témája „Az élelemhez való jog a jobb életért…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >