A növényi étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát
A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint – idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/11/vegetable-skewer-g7ab19d2f0_1920-300x182.jpg)
(Fotó: Pixabay)
Egy majdnem 80 ezer amerikai férfi bevonásával készült kutatás azt állapította meg, hogy a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag étrend csökkentheti férfiak bélrákkockázatát azokhoz a férfiakhoz képest, akik ezekből az egészséges növényfélékből a legkevesebbet fogyasztották. A kutatásban résztvevő 93 ezer nő esetében ezt az összefüggést nem állapították meg. A kutatók szerint a kapcsolat nyilvánvalóbb a férfiak esetében, akiknél amúgy is magasabb a bélrák kialakulásának esélye. A tanulmány a BMC Medicine orvosi lapban jelent meg. A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül, a férfiaknál életük során 23-ból, a nőknél 25-ből egynél fordul elő – írták a dél-koreai Kjonghi Egyetem munkatársai, a tanulmány készítői.
Már korábban is kutatták a témát
Korábbi kutatások ugyan azt mutatták, hogy lehet hatása a növényi alapú étrendnek a vastagbélrák megelőzésében, a hatás azonban nem volt egyértelmű.”Eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges, növényi alapú étrend összefügg a vastagbélrák kockázatával” – írták. A tanulmányhoz azt kérdezték a résztvevőktől, milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztanak bizonyos ételeket és italokat egy több mint 180 tételből álló lista alapján. Az ételeket egészséges növényi (teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, növényi olajok, hüvelyesek, tea, kávé), kevésbé egészséges növényi (finomított gabonafélék, gyümölcslevek, burgonyafélék, hozzáadott cukor) és állati eredetű (állati zsír, tejtermék, tojás, hal- és tengeri állat, hús) élelmiszercsoportokba sorolták. „Az az elképzelésünk, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben lévő antioxidánsok a krónikus gyulladások ellen hatnak, melyek a daganathoz vezetnek, ezzel csökkenthetik a rák kockázatát” – írták a kutatók.
A férfi résztvevők átlagéletkora hatvan, a nőké 59 év volt.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Több mint 5,5 millió magyar él súlytöbblettel
Napjaink egyik legjelentősebb járványává nőtte ki magát az obezitás: világszerte…
Tovább olvasom >Globális trendek – élelmiszeripari insightok
Az élelmiszeripar globális trendjeinek és innovációinak vezető platformjaként működő SIAL…
Tovább olvasom >“Franco sportos. Legyél te is frankó!” üzenettel indítja az évet és ösztönöz életmódváltásra a BioTechUSA
Európa egyik legnagyobb étrendkiegészítő és speciális élelmiszer gyártó- és forgalmazójaként…
Tovább olvasom >További cikkeink
MBH Bank: A januári inflációs adat után 4,6%-ra emeljük idei inflációs prognózisunkat
A decemberi 4,6%-os év/év alapú áremelkedést követően 2025. januárban 5,5%-kal…
Tovább olvasom >Az ESG fenntarthatóság egyre fontosabb a hazai kkv-k számára
A fenntarthatóság és a vállalatirányítási szempontok (ESG: Environmental, Social, Governance)…
Tovább olvasom >Nem magyar sajátosság a kiugró januári infláció – ekkor fékezhet az áremelkedés
Az év eleji áremelések hatásai egyértelműen megmutatkoznak a legfrissebb inflációs…
Tovább olvasom >