A növényi alapú étrend és a diabétesz

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 12. 08. 21:18

Két új tanulmány is azt vizsgálta, hogy a növényi alapú étrend jelentősen csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának, illetve a meglévő állapot rosszabbodásának esélyét.

A Dietary Science and Practice orvosi folyóiratban közzétett új tanulmány szerint a növényi alapú étrend fogyasztása közel 80 százalékkal csökkenti a gyulladásos étrendi fejlett glikációs végtermékeket (AGE) – egy olyan biomarkert, amely olyan krónikus betegségekben érintett, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek. Összehasonlításképpen, a húst és tejtermékeket tartalmazó étrend 15 százalékkal csökkentette az AGE-ket.

Egy másik, a Diabetologia című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy a tápláló növényi alapú étrend, például gyümölcsök, zöldségek, diófélék, kávé és hüvelyesek fogyasztása, összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb gyakoriságával. //

 

Ez a cikk a Trade magazin 2022.12-01. számában olvasható

Kapcsolódó cikkeink