A növényi alapú étrend és a diabétesz
Két új tanulmány is azt vizsgálta, hogy a növényi alapú étrend jelentősen csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának, illetve a meglévő állapot rosszabbodásának esélyét.
A Dietary Science and Practice orvosi folyóiratban közzétett új tanulmány szerint a növényi alapú étrend fogyasztása közel 80 százalékkal csökkenti a gyulladásos étrendi fejlett glikációs végtermékeket (AGE) – egy olyan biomarkert, amely olyan krónikus betegségekben érintett, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek. Összehasonlításképpen, a húst és tejtermékeket tartalmazó étrend 15 százalékkal csökkentette az AGE-ket.
Egy másik, a Diabetologia című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy a tápláló növényi alapú étrend, például gyümölcsök, zöldségek, diófélék, kávé és hüvelyesek fogyasztása, összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb gyakoriságával. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.12-01. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
Öt jó ok a gombafarm telepítésére
Egyre több befektető veszi komolyan fontolóra, hogy belép a gombapiac…
Tovább olvasom >A növényi alapú hús és a tenger gyümölcseinek népszerűsége növekszik leginkább
2021-ben a globális növényi alapú élelmiszerpiac értéke 39,42 milliárd USD…
Tovább olvasom >A quinoa fogyasztásával megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a prediabéteszt
Egy spanyolországi tanulmány szerint a quinoa beépítése a rendszeres étrendbe…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az Év Széchenyi Vállalkozása 2022: „A Család Különdíja” elismerést a Trade magazin kiadója kapta
Immár nyolcadik alkalommal került sor „Az Év Széchenyi Vállalkozása” díj…
Tovább olvasom >A világgazdaság lassulására készülnek fel a vállalatvezetők
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte – mutat rá az…
Tovább olvasom >Nagy Márton: február-március környékén az élelmiszerárak is tetőzhetnek
Magyarország 1,5 százalékos GDP-bővüléssel elkerülheti idén a recessziót, az infláció…
Tovább olvasom >