A növényi alapú étrend és a diabétesz
Két új tanulmány is azt vizsgálta, hogy a növényi alapú étrend jelentősen csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának, illetve a meglévő állapot rosszabbodásának esélyét.
A Dietary Science and Practice orvosi folyóiratban közzétett új tanulmány szerint a növényi alapú étrend fogyasztása közel 80 százalékkal csökkenti a gyulladásos étrendi fejlett glikációs végtermékeket (AGE) – egy olyan biomarkert, amely olyan krónikus betegségekben érintett, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek. Összehasonlításképpen, a húst és tejtermékeket tartalmazó étrend 15 százalékkal csökkentette az AGE-ket.
Egy másik, a Diabetologia című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy a tápláló növényi alapú étrend, például gyümölcsök, zöldségek, diófélék, kávé és hüvelyesek fogyasztása, összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb gyakoriságával. //
Ez a cikk a Trade magazin 2022.12-01. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
A diabétesz előszobája: az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Miközben a cukorbetegséghez és annak szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő…
Tovább olvasom >Elhanyagolt népbetegség: évente egy kisvárosnyi magyart veszítünk el a diabétesz miatt
A cukorbetegség az elmúlt évtizedekben valódi népegészségügyi problémává vált, hiszen…
Tovább olvasom >Cukorbetegség világnapja: metrómegállókban ellenőrizhetjük a vércukorszintünket
Utazás közben is tehetnek az egészségükért azok, akik november 14-én,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágulás és árcsökkenés egyszerre – az árrésstop hatása már az első héten érezhető
Jelentős átrendeződés indult el az élelmiszerárakban a március 17-én bevezetett…
Tovább olvasom >Komoly reklámellenőrzések jönnek
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) és a szakmai…
Tovább olvasom >Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét
Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét –…
Tovább olvasom >