A növényi alapú étkezés lesz az alap a New York-i kórházakban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 11. 11. 10:53

A Better Food Foundation együttműködési megállapodást írt alá New York városának egészségügyi szolgáltatójával, illetve a Polgármesteri Hivatallal, hogy a növényi alapú ételeket tegyék alapértelmezetté mind a 11 New York-i kórházban. Ezzel segítenek az egészségügyi szervezeteknek az egészségügyi eredmények javításában, a szén-­dioxid-kibocsátás és az élelmiszer­költségek csökkentésében.

A betegek több mint fele a növényi ételeket választja

Míg húsalapú fogások továbbra is rendelkezésre állnak majd a betegek számára, addig a napi kétféle, „Konyhafőnök ajánlata” mindig növényi alapú étel. A program eddig rendkívül sikeres volt, a betegek több mint fele a növényi ételeket választotta, és 95%-uk elégedett volt a választásával. Kezdetben a növényi alapú ételeket csak ebédidőben kínálták, de olyan népszerűnek bizonyultak, hogy a rendszer a vacsorára is kiterjedt, annak ellenére, hogy a betegek mindössze 1%-a vallja magát vegetáriánusnak vagy vegánnak. A változtatásnak azonban más alapja is van.

„A kulturálisan sokszínű NYC-ben még fontosabb az inkluzív ételválasztás középpontba helyezése az étlapon. Az egyes rasszok képviselői genetikusan hajlamosabbak lehetnek olyan betegségekre, mint a laktózérzékenység, cukorbetegség vagy a szívbetegség. Az egészséges növényi alapú élelmiszerekhez való hozzáférés állami intézményeken, például kórházakon és iskolákon keresztül nem csak egészségügyi probléma; ez társadalmi igazságosság kérdése” – nyilatkozta a Better Food Foundation képviselője. //

 

Ez a cikk a Trade magazin 2022/11. számában olvasható

Kapcsolódó cikkeink