A nők érzelmi jólétét jobban befolyásolja az étrend, mint a férfiakét
A nőknek sokkal több kulcsfontosságú tápanyagra lehet szükségük az érzelmi jólétük fenntartásához, mint a férfiaknak – derült ki a New York-i Állami Egyetem kutatóinak új tanulmányából.
Egyre növekvő számú tudományos eredmény sugallja, hogy a férfiak és a nők agya közötti anatómiai és funkcionális különbségek befolyásolják a mentális betegségekre való fogékonyságot. Arról azonban egyelőre keveset tudni, hogy az étkezési szokások milyen szerepet játszanak a nem specifikus pszichológiai jólét tekintetében – írta a medicalxpress.com.
Utóbbi tanulmányozása érdekében a New York-i Állami Egyetem binghamtoni campusán dolgozó Lina Begdache és kollégái 563 résztvevő – 48 százalékuk férfi, 52 százalékuk nő – bevonásával végeztek felmérést a közösségi médiában.
A Nutritional Neuroscience című folyóiratban publikált eredmények szerint a férfiakra sokkal inkább jellemző a mentális jólét egészen addig, amíg nem lép fel náluk tápanyaghiány. A nők ezzel szemben kisebb valószínűséggel tapasztalják meg a mentális jólétet egészen addig, amíg nem kiegyensúlyozott az étrendjük és nem folytatnak egészséges életmódot.
Begdache szerint az eredmények magyarázatot adhatnak azon korábbi tanulmányokra, amelyek azt mutatják, hogy a nőknél magasabb a mentális problémák jelentkezésének kockázata, mint a férfiaknál, valamint rámutatnak a tápanyagokban gazdag étrend fontosságára a mentális jólét megőrzése szempontjából.
„A legfőbb konklúziónk, hogy a nőknek valószínűleg többféle tápanyagra lenne szükségük pozitív lelkiállapotuk megőrzése érdekében, mint a férfiaknak” – mondta Begdache. Hozzátette: „ezek az eredmények magyarázatot adhatnak rá, hogy a nőknél egyrészt miért diagnosztizálnak kétszer nagyobb eséllyel szorongást és depressziót, másrészt miért tartanak a depressziós epizódok hosszabb ideig, mint a férfiaknál. A mai étrendeknek magas az energiatartalmuk, de kevés bennük az olyan kulcsfontosságú tápanyag, amely anatómiai és működési szempontból is fontos az agy számára”.
Begdache szerint a jelenlegi tudományos eredmények azt sugallják, hogy az ősember energiában és tápanyagokban gazdag étrendje jelentős hatással volt az agytérfogatra és a kognitív funkciók evolúciójára.
„A hímek és a nőstények különböző fizikai és érzelmi kötelezettségei eltérő energiaszükségletet és élelmiszerpreferenciát eredményezhettek” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy az étel- és az energiaszükségletek nemi alapú eltérése magyarázatot adhat az agytérfogat és az agyi funkcionális konnektivitás eltérésére a nők és a férfiak között.
Begdache szerint lehetséges, hogy a kifejlett emberi agy és a jelenkori étrendek „nem passzolnak”, ami zavarhatja bizonyos agyi rendszerek normális működését. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A MIND étrend az agy egészségéért – egy egyre nagyobb figyelmet kapó táplálkozási irányzat
Az elmúlt évtizedek során egyre nagyobb figyelmet kapott a demencia…
Tovább olvasom >Nem egészséges mindig ugyanazt enni reggelire és vacsorára
A mindennap azonos étrend reggelente és esténként kényelmes és időtakarékos…
Tovább olvasom >A környezet miatti aggodalom étrendjük megváltoztatására készteti a fogyasztókat
Az étkezési szokásaikat megváltoztató fogyasztók nagy része környezetvédelmi okokból tesz…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >