A német lapocka megbolygatta a hazai húsárakat – Lassulhat az élelmiszer ármelkedés

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 10. 13:12

Már megszokott, hogy az élelmiszerboltokban az év árcsökkenéssel kezdődik. De csak egy hétig tartott az élelmiszerárak csökkenése. Ezek szerint az a vásárló járt jobban, aki a múlt héten az akciók révén olcsóbb portékával töltötte fel otthoni készleteit. Január második hetére már újra magasabb összegek kerültek a boltok árcéduláira.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet árfigyelői már eheti tapasztalataikról is beszámoltak; a fővárosi élelmiszer áruházak áraiból képzett átlagok szerint a novemberben kilónként 1440 forintba kerülő sertéskarajt január első hetében 1337 forintért lehetett megvásárolni, most viszont átlagosan már 30 forinttal többet kell érte fizetni. Nagyjából hasonló az árkülönbség a párizsi esetében is, míg a gyulai szárazkolbász a tavalyi 3650 forintos árról 3362-re csökkent és az első heti árhoz mérten 14 forinttal megkezdte lassú drágulását.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Országos Szövetségének vezetője úgy véli, az ármozgás mögött elsősorban a Németországból érkező olcsó sertéslapocka áll. Információi szerint egy nagyobb távol-keleti üzlet hiúsult meg, és az otthonragadt hús egy része került Magyarországra.

A pékáru és a tejfélék árai egyelőre változatlanok, de az ágazati hírek szerint nem sokat kell várni az árak emelkedésére. Bár ennek csak részben mond ellent Fórián Zoltán, az AgrárEurópa Tanácsadó Kft. üzletág igazgatója, aki a világpiaci gabonaárak tartósnak tűnő csökkenéséről számolt be, s arról, hogy az élelmiszeripar számára jó hírnek számító hatás nem valószínű, hogy gyorsan megjelenik a fogyasztói árakban. Már csak azért is mert az esztendő első két hónapját a visszafogottabb élelmiszerköltés jellemzi.

Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke szerint az elmúlt félévben tízmilliárdos nagyságrendű jövedelmet veszítettek a hazai élelmiszer feldolgozók, mert az alapanyagárak emelkedését a korlátozott fogyasztóerő miatt képtelenek voltak továbbhárítani. Mindebből következik, hogy nem torpan meg az élelmiszerek áremelkedése, hiszen az árak csökkentése helyett előbb veszteségeiket apasztják. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink