A német kormány szerint a feldolgozott élelmiszerek még mindig túl sok cukrot, sót és zsírt tartalmaznak

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 05. 13. 09:35

Az édesített tejtermékek és péksütemények zsír- és cukortartalma vajmi keveset változott 2019 óta – állítják kutatók.

A Németországban forgalmazott feldolgozott élelmiszerek és italok egy részében még mindig túl magas a zsír-, cukor- és sótartalom – derül ki a Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) új adataiból.

A Max Rubner Intézet (MRI) kutatói által végzett termékmonitoring megállapításai azt mutatják, hogy a 2019-ben végzett első időközi felmérés óta alig változott egyes édesített tejtermékek cukortartalma.

Az édesített túrótermékeknél az elmúlt négy évben „nem történt statisztikailag szignifikáns változás” – közölte a BMEL.

A gyermekek számára forgalmazott édesített tejtermékek cukortartalma is magas maradt, 2022-ben átlagosan 11,5 g/100 g volt.

A Németországban 2018 és 2022 között értékesített üdítőitalok mintájának értékelése 5%-os cukortartalom-csökkenést mutatott, de 2019 óta „nincs jelentős változás”.

A kutatók a hozzáadott cukorral készült gyümölcsitalok cukortartalmának 2018 és 2022 közötti jelentős csökkenését sem erősítették meg.

A pékárukban a zsírok és a telített zsírsavak 4,3%-kal, illetve 4,8%-kal, 1 g/100 g-ra, illetve 0,6 g/100 g-ra emelkedtek 2016 és 2021 között. A cukortartalom 7%-kal csökkent ebben az időszakban, de a 32 vizsgált cukrászati termék közül csak hétnél volt csökkenés.

A vizsgálat eredményeként a kormány felszólította az MRI-t, hogy 2024 végéig dolgozzon ki új csökkentési célokat az érintett termékek gyártói számára.

A legfrissebb eredményeket a BMEL 2018-ban indított, a késztermékekben lévő cukor, zsírok és só csökkentésére irányuló nemzeti stratégiájának részeként második időközi jelentésében tette közzé.

A stratégia részeként, amelynek célja, hogy a német fogyasztók egészségesebb, kiegyensúlyozottabb étrendet kövessenek, a német kormány felszólította az élelmiszeripari vállalatokat, hogy önkéntes vállalásokat tegyenek a zsír-, cukor- és sótartalom csökkentésére. Eddig tizenegy kereskedelmi szervezet tett vállalásokat.

Az üdítőitalokat, a húsalternatívákat, a pékárukat és a hideg szószokat az MRI az év második felében ismét megvizsgálja. A reggeli cereáliákat, a kenyeret és péksüteményeket, a húskészítményeket, a leveseket, pörkölteket és a készételeket 2025 második felében elemzik, amiről újabb jelentés 2026-ban készül.

Just Drinks

Kapcsolódó cikkeink