A negyedik negyedévben a vártnak megfelelően nőtt az euróövezeti GDP

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 01. 31. 11:02

A piaci várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőtt az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez mérve a tavalyi negyedik negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes, az adatok szűk körén alapuló hétfőn publikált jelentése szerint.

 

Tovább nőtt az euróövezeti GDP

A tavalyi negyedik negyedévben szezonális kiigazítással az euróövezetben 0,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben 2,3 százalékos, a második negyedévben 2,2 százalékos volt a negyedéves növekedés, az első negyedévben pedig 0,2 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az egy évvel korábbihoz képest a tavalyi negyedik negyedévben 4,6 százalékkal állt magasabban az euróövezeti bruttó hazai termék. A harmadik negyedévben 3,9 százalékos, a másodikban pedig (bázishatás miatt) 14,4 százalékos volt az éves növekedés az első negyedévi 1,1 százalékos éves csökkenés után.

Az euróövezet negyedéves GDP-növekedése megfelelt a piaci várakozásoknak, az éves növekedés elmaradt a 4,7 százalékos piaci várakozástól.
Az Európai Unió 27 tagállamában 0,4 százalékkal nőtt a GDP a negyedik negyedévben az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben 2,2 százalékos, a másodikban 2,1 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés, míg az elsőben stagnált a gazdaság negyedéves viszonyításban.

A negyedik negyedévben az EU bruttó hazai terméke 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, a másodikban 13,8 százalékkal állt az előző évi felett, az első negyedévben pedig 1,1 százalékos elmaradást mutatott.

Az Eurostat első becslése alapján az éves GDP-növekedés szezonális és naptári kiigazítással 5,2 százalékos volt 2021-ben az euróövezetben és az EU-ban egyaránt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Spanyolország érte el a negyedik negyedévben, 2,0 százalékot. Portugáliában 1,6 százalékos, Svédországban 1,4 százalékos volt a negyedéves növekedés. Ausztriában 2,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék, Németországban 0,7 százalékkal és Lettországban 0,1 százalékkal mérséklődött.

Éves összehasonlításban minden uniós tagországban nőtt a bruttó hazai termék a negyedik negyedévben.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legnagyobb mértékben, 6,4 százalékkal Olaszországban. A svéd éves növekedés 6,1 százalékos, a portugál 5,8 százalékos, Belgium GDP-növekedése pedig 5,6 százalékos volt. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink