A Négy Mancs újra támad
Állat- és fogyasztóvédők bírálják az osztrák vendéglátóhelyek üzemeltetőit, amiért a jobb minőségű hazai termék helyett „többségében alacsonyabb minőségű magyar libahúst” kínálnak.
Az Ausztriában elfogyasztott libahús-termékek 24 százaléka belföldi, a többi Franciaországból és Magyarországról származik. Magyarországról évente több mint ezer tonna fagyasztott libahús érkezik Ausztriába, Franciaországból 612 tonna.
Thomas Wolf, az Osztrák Gazdasági Kamara gasztronómiai tagozatának ügyvezetője szerint az import magas aránya azzal magyarázható, hogy a Márton-napi és a karácsonyi libamáj- illetve libahús-fogyasztást a hazai termelés nem tudja kielégíteni.
A felső-ausztriai mezőgazdasági kamara szakreferense, Martin Wayringer szerint a magyar libahús túl sok zsírt tartalmaz. Hozzáteszi, hogy a fagyasztott terméket elsősorban a vendéglátóipar vásárolja, ahol csak az anyagiakra figyelnek.
Az üzletekben már nem, de a vendéglátó-helyeken továbbra is árusítják "Magyarországról és más országokból származó beteg, elzsírosodott libák és kacsák" húsát – mondta a Négy Mancs ausztriai képviselője a Der Standard című napilap internetes cikkében. A Négy Mancs szerint a Bécsi Egyetemen a töméssel hizlalt magyar libákon és kacsákon végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az állatok betegek voltak és a kényszertáplálás számos mellékhatását mutatták, a húsban pedig antibiotikumokat mutattak ki – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >