A Nébih nem tud a paprika-vizsgálatról
A szaktárca és a Nébih nem tud a Greenpeace paprika-vizsgálatáról, amelyben több szennyezett mintát találtak marokkói és jordániai szállítmányokban.
Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón nemleges válasz adott arra az újságírói kérdésre, hogy a szaktárca tud-e a Greenpeace „paprika-bevizsgáltatási akciójáról”.
Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója ugyanerre a kérdésre úgy reagált: „egyelőre nem”. Ugyanakkor hozzátette: a Nébih egy monitoring terv keretében folyamatosan vizsgálja az összes Magyarországon kapható paprikaféleséget, valamennyi áru között.
Minden tétel ellenőrzésére a Nébihnek nincs lehetősége, ez az előállító, illetve a fogalmazó felelőssége, azonban ha jelzés érkezik az ügyről, akkor azt a Nébih ellenőrzi – jegyezte meg.
Zsigó Róbert felhívta a figyelmet arra: a Nébih minden olyan esetben eljár, amikor bejelentés érkezik a hivatalhoz, bármilyen formában is történik az, és megteszi a szükséges intézkedést.
A Greenpeace március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált – mondta a szervezet magyarországi agrárkampányának felelőse, Tömöri Balázs egy keddi budapesti demonstráción.
A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >Nébih: jelölési és élelmiszerminőségi hibát is találtak a rumok ellenőrzésekor
Rumokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egy terméknél jelölési…
Tovább olvasom >Szép, de veszélyes: miért ne hozzunk növényt a nyaralásból?
Súlyos veszélyt jelent Magyarország növényvilágára a Xylella fastidiosa baktérium, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >