A Nébih és a méhészek együtt védik a magyar mézet

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 19. 11:50

A jövőben közösen védik a minőségi magyar mézet a méhészek és az élelmiszerbiztonsági hatóság – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

mez-ok

A tájékoztatás szerint a minőségi magyar méztermelés védelme és a mézhamisítás elleni összehangolt fellépés érdekében együttműködési megállapodást kötött kedden a Nébih és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A dokumentumot a két intézmény képviseletében Oravecz Márton, a Nébih elnöke és Mészáros László, az OMME elnöke írta alá.

A Nébih és az OMME – a vásárlók és a belföldi mézpiac védelme érdekében – egyaránt kiemelten fontosnak tartja a méhészeti szakágazat megerősítését. Így hatékonyabban szűrhetők ki az alacsony minőségű, esetlegesen hamisított import termékek, valamint visszaszoríthatók az illegális, mézhamisítással összefüggő tevékenységek is.

Az együttműködés kiterjed az ellenőrzési célok közös meghatározására, a vizsgálatokat támogató autentikus magyar mézek adatbázisának kialakítására, valamint a mézminőséggel, a növényvédelemmel és a méh-egészségüggyel kapcsolatos problémák feltárására és megoldásainak elősegítésére.

A Nébih az OMME-t a magyar méhészek országos érdekképviseleti szervezeteként ismeri el, amely – kiemelt koordináló szereplőként – segíti a hatóságot az ágazatban megjelenő jogsértések elleni fellépés hatékonyabbá tételében.

Az OMME 2005 óta rendszeresen végez mézellenőrzéseket, 2015 őszén kezdte meg a hamisítás elleni vizsgálatait új vizsgálati módszer alkalmazásával. Az eredményekről kapott tájékoztatást követően indított hatósági vizsgálatsorozat alapján valamennyi kifogásolt tétel forgalmazását felfüggesztette a hivatal.

A közlemény emlékeztet: a múlt év decemberében az országos főállatorvos adatszolgáltatási kötelezettséget rendelt el minden első magyarországi tárolási helyet üzemeltető élelmiszer-vállalkozással szemben, ahol az unión kívülről importálnak mézet. Emellett országszerte fokozott hatósági ellenőrzések is zajlanak.

A most aláírt együttműködési megállapodástól mindkét szervezet azt reméli, hogy a vizsgálatok a jövőben célzottabbá és még eredményesebbé válnak, ezzel is védve a nagy múltú és minőségi magyarországi méztermelés színvonalát – olvasható a közleményben.

Az MTI korábbi információja szerint a magyar méztermelés évi mintegy 20 ezer tonna, ennek 80 százaléka export. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink