A Nébih eddig csak jelölési hibát talált az étolajak ellenőrzésekor
Országos ellenőrzéssorozat keretében 15 féle étolajat vizsgál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a termékek megfeleltek az előírásoknak, jelölési hibát viszont szinte minden külföldön készült étolajnál találtak – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.
A hivatal az ellenőrzéssorozatot a Magyar Nemzet közérdekű bejelentésére indította – tették hozzá.
A Nébih a közérdekű bejelentésben megjelölt, alacsony árkategóriájú, import finomított étolajok mellett egyéb magyarországi gyártású, alacsonyabb árkategóriába tartozó, kereskedelmi márkajelzésű (úgynevezett saját márkás) termékeket és közkedvelt márkák árucikkeit is ellenőrzi.
A biztonsági és minőségi paraméterekre is kiterjedő laboratóriumi vizsgálatokon minden minta megfelelt az előírásoknak. A tisztességtelen forgalmazói magatartásra, a nyomon követhetőséget szolgáló dokumentáció vizsgálata viszont még folyamatban van.
Az ekáer (elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer) adatai alapján január óta a legnagyobb mennyiségben (24 ezer tonna) Spanyolországból hozott be étolajat 2 vállalkozás Magyarországra. Mintegy 7 ezer tonna érkezett Romániából, 8 vállalkozás révén. A harmadik jelentősebb mennyiséget, csaknem 4 ezer tonnát, 11 cég importálta Ausztriából. Horvátországból 8 vállalkozás vásárolt étolajat, mintegy 3 ezer tonnát – ismertették.
Az ekáer információi alapján a hivatal a három legnagyobb magyar importőr vállalkozásnál helyszíni ellenőrzést végzett, azok címei azonban csak székhelyszolgáltatók voltak. A helyszíni ellenőrzés akadálya miatt a Nébih a társhatóságok közreműködésével tovább folytatja a vizsgálatot.
A Nébih 2008 óta több mint 9000 laboratóriumi vizsgálat során ellenőrizte a magyar étolajpiacon megjelent valamennyi külföldi és magyar gyártású terméket. Az utóbbi időszakban csak pár mintával volt probléma, jellemzően jelölési hiba miatt, azonban a feltűnően alacsony árú termékek kiemelt ellenőrzése élelmiszerlánc-biztonsági szempontból indokolt – hangsúlyozta a hatóság. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >