A Nébih ajánlása a vendéglátóhelyek teraszainak és kerthelyiségeinek újranyitásához
A vendéglátóhelyek biztonságos üzemeltetése érdekében a Nébih az alábbi ajánlások alkalmazását javasolja:
Törekedni kell a sorban állás elkerülésére. Ennek érdekében átmenetileg azoknál a vendéglátó üzleteknél, ahol erre van lehetőség, és a helyben fogyasztás ezt lehetővé teszi, javasolt az előzetes asztalfoglalás bevezetése.
Sorban állás esetén fontos a védőmaszk viselése, ezen túlmenően ügyelni kell a biztonságos távolság (1,5 – 2 m) betartására is.
Kézmosás, fertőtlenítés:
A vendéglátóhely bejáratánál és egyéb frekventált helyeken (pl. vendég illemhely) vírusölő kézfertőtlenítő szert szükséges kihelyezni.
A vendég mosdóban fokozottan ügyeljenek a szappan valamint a vírusölő kézfertőtlenítő szer folyamatos utánpótlásáról.
A kéztörléshez egyszer használatos papírtörlőt szükséges biztosítani, amelyet használat után a vendégek zárt, bélelt hulladékgyűjtőkbe dobhatnak.
A vendéglátóhely hívja fel a figyelmet figyelmeztető táblák kihelyezésével az alapos kézmosás valamint a kézfertőtlenítés fontosságára.
Ételkínálat:
Az új koronavírus-járványhelyzetben továbbra is a biztonságosan hőkezelt ételek étlapon tartása javasolt.
Biztonságos vendéglátás:
A vendéglátóhelyeken kerülendő a svédasztalos rendszer.
A járványügyi előírásoknak megfelelően az asztalokat a szabad térben is „szellősen” kell elhelyezni, úgy, hogy az asztalok között legalább 2 méter távolságot kell biztosítani.
Kiemelten ajánlott a tisztítható, fertőtleníthető étlapok alkalmazása a nem tisztítható, papíralapú étlapok helyett. A papíralapú étlapok használata biztonságosabbá tehető, ha azt laponként külön műanyag borítóba helyezik, és minden használat után alkoholos fertőtlenítő kendővel áttörlik.
Ugyancsak ajánlott, hogy az egyszerre étkezők létszámához viszonyítva csökkentsék a kihelyezett fogyasztói edények, eszközök számát, illetve kerülendő az előre terítés is.
Fokozottan ügyelni kell az asztalokon elhelyezett „közhasználatú” eszközök (pl. só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztántartására, fertőtlenítésére. Átmenetileg célszerűbb kis, egyéni – lehetőleg előrecsomagolt – adagok biztosításával kiváltani a használatukat.
Az étkezések/fogyasztások közötti időben a kihelyezett eszközök, étlapok, felületek fertőtlenítőszeres tisztítása kiemelten fontos.
Önkiszolgáló rendszerben üzemelő vendéglátó üzletek esetében az evőeszközöket, szalvétát előrecsomagolt módon szükséges kihelyezni a fogyasztók részére.
Kenyérkosarak tisztítása, a bennük elhelyezett kendők cseréje minden használatot követően indokolt.
Személyzet:
Az ételkészítésben, tálalásban, felszolgálásban résztvevők minimalizálják a kontaktust a fogyasztókkal.
A kiszolgáló személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítőszert kell biztosítani és annak minél gyakoribb használatát meg kell követelni.
Fizetés:
Továbbra is kerülendő a készpénzzel való fizetés.
Általános higiénia:
A takarítást, fertőtlenítést végző dolgozók védőeszközökkel való ellátása szintén nélkülözhetetlen. Számukra megfelelő, virucid hatású szereket szükséges biztosítani.
Az étterem, vendéglátóhely valamennyi helyiségének (ideértve az üzemi és a vendégek által is látogatható helyiségeket, teraszt, kerthelyiséget) szükség szerint, de legalább napi egyszeri, illetve az igénybevételtől függően akár napi több alkalommal elvégzett fertőtlenítőszeres takarítása rendkívül fontos!
Fontos a megfelelő tisztító-, fertőtlenítőszerek kiválasztása! A szerek címkéjén minden esetben feltüntetik az alkalmazási területet, a hatásspektrumot, valamint a felhasználási utasítást, az alkalmazandó paraméterekkel együtt. A nem megfelelően megválasztott, vagy nem megfelelően alkalmazott szer álbiztonságot jelent.
A vendégek használhatják az épületen belüli szociális helyiséget, azzal, hogy a WC-k száma alapján korlátozni szükséges az egyszerre, egyidőben a helyiségben tartózkodók számát, úgy, hogy a 1.5 méter távolság biztosítható legyen. A vendégek részére a szociális helyiségében vírusölő hatású kézfertőtlenítőszert kell kihelyezni, valamint biztosítani kell a rendszeres fertőtlenítőszeres takarítást.
Kapcsolódó cikkeink
Végre, megint miénk itt a tér!
Ünnep, tradíció, kultúra, étel-ital, rengeteg élmény – ezt jelenti az…
Tovább olvasom >Összezárva friss marad – 7. Zsendülés Kertészeti Konferencia, Szeged
A jelenlegi helyzetben minden szinten össze kell zárni a sorokat…
Tovább olvasom >Élelmiszeripari jelölési szabályok helyettesítő összetevők felhasználásakor
Átmenetileg lehetővé vált a hazai élelmiszeriparban a helyettesítő összetevők felhasználásakor…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hagyományos alapanyagok, ősi tudás, új ízek: METRO-dödölle a Gourmet Fesztiválon
Étel és közösség – ősidők óta kéz a kézben járnak:…
Tovább olvasom >Jól teljesítettek tavaly a McDonald’s-ok Magyarországon
A magyarországi McDonald’s éttermeket működtető Progress Étteremhálózat Kft. 2021-ben 6,765…
Tovább olvasom >Összefogás a szakma jövőjéért
Miután decemberben lezárult a Magyar Vendéglátók Ipartestülete A Felsőfokú Vendéglátó Oktatásért…
Tovább olvasom >