A Nébih ajándéka a házasság hetére: Esküvő maradék nélkül
Különleges útmutatóval készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén a házasság hetére. Esküvő maradék nélkül kiadványukban foglalják össze, hogy mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy élelmiszerpazarlás-mentesen teljen a Nagy Nap. A hivatal a kiadvány témájában február 12-én webináriumot tart, valamint közösségi média játékkal is fel szeretné hívni a figyelmet a mértéktartó ünneplés lehetőségeire.

Jobb, ha nincs maradék
Az élelmiszerpazarlás mérséklése nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági és etikai kérdés is. Magyarországon évente 810 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek jelentős részéért a háztartások felelősek, de a nagyobb rendezvényeken, így az esküvőkön is számottevő mennyiségű élelmiszer kerül a kukába. Nem véletlen, hogy az ENSZ egyik fenntartható fejlődési célja is az, hogy 2030-ig világszerte 50%-kal mérsékeljük az élelmiszerhulladék mennyiségét a háztartásokban és a vendéglátásban. Ennek eléréséhez fontos, hogy ne csak a mindennapi konyhai rutinunk során, hanem a nagyobb események, így például az esküvők szervezésekor is figyelmet fordítsunk a pazarlás megelőzésére.
Szerencsére a fenntarthatóság egyre fontosabb szempont a társadalom, különösen a fiatalok számára, így az esküvőszervezésben is egyre nagyobb teret kap. Sok jegyespár keresi a lehetőségeket arra, hogy nagy napjuk minél kisebb ökológiai lábnyommal valósuljon meg. Olyan kérdések merülnek fel a szervezés során, amelyek néhány éve még nem voltak a tervezés részei.
A Nébih Maradék nélkül programja erre a növekvő érdeklődésre reagálva állította össze új kiadványát, amely gyakorlati tanácsokkal segíti a párokat a pazarlásmentes esküvő megszervezésében. Az útmutatóban olyan praktikus tanácsok szerepelnek, amelyek többek között segítenek a menü tudatos megtervezésében, a maradékok kezelésében és az italpazarlás megelőzésében. Egyúttal annak fontosságára is felhívja a figyelmet, hogy a közös ünneplés remek lehetőséget teremt arra, hogy a pár felhívja barátaik, szeretteik figyelmét e számukra fontos társadalmi kérdésre, ezzel őket is inspirálva a fenntarthatóbb mindennapokra.
A kiadvány megjelenéséhez kapcsolódóan a Maradék nélkül program közösségi média felületein (Instagram, Facebook) egész héten az esküvőszervezés fenntartható megoldásai kerülnek a középpontba. Az érdeklődőket játékokkal is várják, február 12-én pedig a hivatal szakértői ingyenes webináriumon mutatják be a kiadványt és osztanak meg további hasznos tippeket. Az eseménnyel kapcsolatos további információk és regisztráció elérhető az alábbi felületen.
Kapcsolódó cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Mintegy 5 millió eurót fordít zöld energiára az Aldi Írországban
Az Aldi Ireland bejelentette, hogy 5 millió eurós beruházással energiatakarékos…
Tovább olvasom >Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >