A Nébih ajándéka a házasság hetére: Esküvő maradék nélkül
Különleges útmutatóval készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén a házasság hetére. Esküvő maradék nélkül kiadványukban foglalják össze, hogy mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy élelmiszerpazarlás-mentesen teljen a Nagy Nap. A hivatal a kiadvány témájában február 12-én webináriumot tart, valamint közösségi média játékkal is fel szeretné hívni a figyelmet a mértéktartó ünneplés lehetőségeire.

Jobb, ha nincs maradék
Az élelmiszerpazarlás mérséklése nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági és etikai kérdés is. Magyarországon évente 810 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek jelentős részéért a háztartások felelősek, de a nagyobb rendezvényeken, így az esküvőkön is számottevő mennyiségű élelmiszer kerül a kukába. Nem véletlen, hogy az ENSZ egyik fenntartható fejlődési célja is az, hogy 2030-ig világszerte 50%-kal mérsékeljük az élelmiszerhulladék mennyiségét a háztartásokban és a vendéglátásban. Ennek eléréséhez fontos, hogy ne csak a mindennapi konyhai rutinunk során, hanem a nagyobb események, így például az esküvők szervezésekor is figyelmet fordítsunk a pazarlás megelőzésére.
Szerencsére a fenntarthatóság egyre fontosabb szempont a társadalom, különösen a fiatalok számára, így az esküvőszervezésben is egyre nagyobb teret kap. Sok jegyespár keresi a lehetőségeket arra, hogy nagy napjuk minél kisebb ökológiai lábnyommal valósuljon meg. Olyan kérdések merülnek fel a szervezés során, amelyek néhány éve még nem voltak a tervezés részei.
A Nébih Maradék nélkül programja erre a növekvő érdeklődésre reagálva állította össze új kiadványát, amely gyakorlati tanácsokkal segíti a párokat a pazarlásmentes esküvő megszervezésében. Az útmutatóban olyan praktikus tanácsok szerepelnek, amelyek többek között segítenek a menü tudatos megtervezésében, a maradékok kezelésében és az italpazarlás megelőzésében. Egyúttal annak fontosságára is felhívja a figyelmet, hogy a közös ünneplés remek lehetőséget teremt arra, hogy a pár felhívja barátaik, szeretteik figyelmét e számukra fontos társadalmi kérdésre, ezzel őket is inspirálva a fenntarthatóbb mindennapokra.
A kiadvány megjelenéséhez kapcsolódóan a Maradék nélkül program közösségi média felületein (Instagram, Facebook) egész héten az esküvőszervezés fenntartható megoldásai kerülnek a középpontba. Az érdeklődőket játékokkal is várják, február 12-én pedig a hivatal szakértői ingyenes webináriumon mutatják be a kiadványt és osztanak meg további hasznos tippeket. Az eseménnyel kapcsolatos további információk és regisztráció elérhető az alábbi felületen.
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: korai felismeréssel megfékezhető a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége
Korai felismeréssel megfékezhető a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége, ezért nagyon…
Tovább olvasom >Zöld minimum javaslatcsomagot dolgozott ki az ÉVOSZ
Az ÉVOSZ Fenntarthatósági Tagozata „Zöld minimum” néven jegyzett javaslatcsomagot dolgozott…
Tovább olvasom >Kulcsfontosságú a korai felismerés a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezésben
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlősgazdák figyelmét a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >