A Nébih 5700 kilogrammnyi alapanyagot és terméket vont ki a forgalomból egy péteri kistermelőnél
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy péteri kistermelőnél tartott ellenőrzés után 5700 kilogrammnyi húsüzemi alapanyagot és terméket vont ki a forgalomból szabálytalanságok miatt: az üzemet egy takarítatlan garázsban rendezték be, ahol a termelő például penészes szemeteskukában pácolta a termékeket, koszos üstökben ipari zsírt olvasztott.
A Nébih közleménye szerint a forgalomból kivont és megsemmisített alapanyag, félkész- és késztermék mennyiséget egy kistermelő – normál esetben – több mint 2 év alatt tudná előállítani.
A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a feldolgozó helyiségek, hűtők és füstölők egyáltalán nem voltak alkalmasak kistermelői tevékenység végzésére.
A kistermelő három piacon árusított termékeit: Péteriben, Sülysápon és Diósdon. Mivel a kistermelők számára engedélyezett heti egy sertésvágásból nem tudta kielégíteni a vásárlók igényeit, ezért alapanyagokat, például zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet és késztermékeket, többek között paraszt májast, füstölt oldalast, füstölt szalonnát is vásárolt. Előbbieket saját termékeibe dolgozta be, míg utóbbiakat átcsomagolta – olvasható a közleményben.
Az előállító helyen talált 52 tétel közül 46 nem volt nyomon követhető, 6 tételnek pedig lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési ideje. A szakemberek az ellenőrzés során többek között 2012 márciusában lejárt fokhagyma port és 2013 év elején lejárt kötözött sonkát is találtak. Legnagyobb mennyiségben étkezési zsírt – 2883 kilogramm – kellett megsemmisíteni – közölte a Nébih.
A kistermelő az ellenőrzést megelőző három hétben az alapanyagokról, a gyártásról és az eladásról sem vezette a szükséges dokumentumokat. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih szakemberei
A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös…
Tovább olvasom >Nemzetközi tanúsítványok garantálják a termékek és szolgáltatások magas minőségét a SPAR-nál
Minőségi tanúsítványok garantálják az élelmiszer-biztonságot és a termékminőséget a SPAR…
Tovább olvasom >Az uniós élelmiszerbiztonság miatt aggódik a NAK az import termékek kapcsán
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Óvatosan, de tudatosan terveznek a hazai vállalkozások – VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés – 2024. I. negyedév
A bizonytalanság továbbra is erősen érezhető a hazai vállalkozások üzleti…
Tovább olvasom >