A NAV csaknem 90 millió forintos bírságot szabott ki karácsonykor

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 22. 11:40

A karácsonyi ellenőrzési akcióban csaknem 90 millió forintos bírságot szabtak ki a revizorok, 22 üzlet bejáratára került lakat 12 napra, egy üzlet pedig 30 napig nem fogadhatja vásárlóit – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

Az ellenőrök jártak karácsonyi vásárokon, üzletközpontokban, fenyőfaárusoknál, és még ünnepi koncertre is eljutottak.

A közép-magyarországi régióban az ellenőrzések 30 százalékában tártak fel hiányosságokat a revizorok, ami némi javulást mutat. Ennél valamivel jobb a helyzet az ország nyugati részén, ahol kevesebb szabálytalankodó akadt fenn a rostán. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont az esetek 40 százalékában akadt dolguk az ellenőröknek. A dél-alföldi régió a szabálytalanul foglalkoztatottak miatt lógott ki a sorból, a 48 ellenőrzésből 28 alkalommal kellett bírságolni.


Új tapasztalat, hogy több vállalkozó használ két kasszát. A számla vagy nyugta nélküli bevétel a nem hivatalos pénztárba kerül, így a hivatalos pénztár készpénzkészlete egyezni fog a bizonylatokkal rekonstruálható forgalommal, illetve nyitókészlettel. Ezt a pénztárleltárral kimutatható készpénztöbblet kivédésére dolgozták ki a kereskedők – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink