A nápolyi pizza tíz titka
Korunk népszerű ételének, a pizzának szülőhazája Nápoly. Nápolyi Pizza Szövetség meghatározása alapján az igazi nápolyi módra készülő Pizza Napoletananak tíz alapvető törvénye van.
1. Az alaptészta kizárólag finomlisztet, vizet, élesztőt és sót tartalmazhat. Bárminemű zsiradék hozzáadása tilos. (Természetesen a kész tésztacipót vékonyan kiolajozott, fóliával fedett, meleg helyre tett tálban kell megkeleszteni.)
2. A tésztát kézzel kell gyúrni, kidolgozni. Napjainkban ugyan tettek némi engedményt a professzionális kenyértésztagyártó gépek, mixerek irányába, de a kidolgozás befejező műveleteit így is ajánlott kézzel végezni.
3. A rendesen megkelt pizzatésztát kézzel és nem sodrófa segítségével (!) kell kinyújtani, megfelelő vastagságúra lelapítani, és formára igazítani.
4. A jól sikerült pizza átmérője sohasem haladhatja meg a 30 centimétert.
5. A pizzát a megfelelően előkészített kemence, illetve sütő alján kell sütni, nem pedig sütőedényben.
6. A pizzát kemencében, vagy olyan sütőben kell sütni, melynek belseje téglával vagy vulkanikus kőhöz hasonló kőanyaggal van kirakva, tüzelőanyagként pedig fát szükséges ahhoz használni, hogy a tészta igazi aromáját megkapja.
7. A sütőtér hőmérséklete rendkívül forró, 3-400 Celsius fok legyen.
8. A klasszikusnak számító rátétek közül a pizza Marinaranak paradicsomot, oreganót, fokhagymát, olívaolajat és sót, míg a Margheritának paradicsomot, mozzarella sajtot, olívaolajat, babérlevelet és sót kell tartalmaznia.
9. A jó pizza kellően átsült, aranyló tésztája illatos, s karimája sem lehet kérges, kekszszerűen ropogós, hanem a belsejéhez hasonlóan finom puha.
10. A klasszikus pizzareceptek minél több új variációjának kialakulását a hagyományokon alapuló egyéni fantázia és kreativitás segíti, mely azonban nem állhat ellentétben a gasztronómia és a jóízlés szabályaival.
Kapcsolódó cikkeink
Új éttermi szolgáltatást vezetett be a Munch
Elindult a Munch Club, amely exkluzív éttermi 1+1 Dealekkel és…
Tovább olvasom >Gourmet kaland útközben is: megújult az OMV VIVA nyári gasztrokínálata
A nyár nemcsak a szabadságról és a napsütésről szól, hanem…
Tovább olvasom >Így áll össze a vidék gasztronómiai térképe – itt a Dining Guide TOP30 vidéki étteremlistája
A Dining Guide 2005 óta minden évben elkészíti Magyarország legrangosabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megállapodást kötött a BDPST Group és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
A BDPST Group portfóliójába tartozó DOME Kft. és a Budapest…
Tovább olvasom >Tiszta haszon!
A higiéniai piac néhány nagy szereplőjét piacról, termékújdonságokról, vásárlói preferenciákról,…
Tovább olvasom >A belgák 23,7 millió utazást tettek 2024-ben
A belga állampolgárok 2024-ben 23,7 millió külföldi utazást tettek, mintegy…
Tovább olvasom >