A nápolyi pizza tíz titka
Korunk népszerű ételének, a pizzának szülőhazája Nápoly. Nápolyi Pizza Szövetség meghatározása alapján az igazi nápolyi módra készülő Pizza Napoletananak tíz alapvető törvénye van.
1. Az alaptészta kizárólag finomlisztet, vizet, élesztőt és sót tartalmazhat. Bárminemű zsiradék hozzáadása tilos. (Természetesen a kész tésztacipót vékonyan kiolajozott, fóliával fedett, meleg helyre tett tálban kell megkeleszteni.)
2. A tésztát kézzel kell gyúrni, kidolgozni. Napjainkban ugyan tettek némi engedményt a professzionális kenyértésztagyártó gépek, mixerek irányába, de a kidolgozás befejező műveleteit így is ajánlott kézzel végezni.
3. A rendesen megkelt pizzatésztát kézzel és nem sodrófa segítségével (!) kell kinyújtani, megfelelő vastagságúra lelapítani, és formára igazítani.
4. A jól sikerült pizza átmérője sohasem haladhatja meg a 30 centimétert.
5. A pizzát a megfelelően előkészített kemence, illetve sütő alján kell sütni, nem pedig sütőedényben.
6. A pizzát kemencében, vagy olyan sütőben kell sütni, melynek belseje téglával vagy vulkanikus kőhöz hasonló kőanyaggal van kirakva, tüzelőanyagként pedig fát szükséges ahhoz használni, hogy a tészta igazi aromáját megkapja.
7. A sütőtér hőmérséklete rendkívül forró, 3-400 Celsius fok legyen.
8. A klasszikusnak számító rátétek közül a pizza Marinaranak paradicsomot, oreganót, fokhagymát, olívaolajat és sót, míg a Margheritának paradicsomot, mozzarella sajtot, olívaolajat, babérlevelet és sót kell tartalmaznia.
9. A jó pizza kellően átsült, aranyló tésztája illatos, s karimája sem lehet kérges, kekszszerűen ropogós, hanem a belsejéhez hasonlóan finom puha.
10. A klasszikus pizzareceptek minél több új variációjának kialakulását a hagyományokon alapuló egyéni fantázia és kreativitás segíti, mely azonban nem állhat ellentétben a gasztronómia és a jóízlés szabályaival.
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új piacot talált a hazai food truck scéna
Új piacot keres a hazai food truck scéna, ezért idén…
Tovább olvasom >Új nyaralóparadicsomok Borsodban és Zalában
A Balaton mellett egyre népszerűbbek Borsod és Zala vármegye nyaralóhelyei…
Tovább olvasom >Új szelek
A Junibor Egyesület idei közgyűlésén új elnökségnek szavazott bizalmat. A közel…
Tovább olvasom >