A nápolyi pizza tíz titka
Korunk népszerű ételének, a pizzának szülőhazája Nápoly. Nápolyi Pizza Szövetség meghatározása alapján az igazi nápolyi módra készülő Pizza Napoletananak tíz alapvető törvénye van.
1. Az alaptészta kizárólag finomlisztet, vizet, élesztőt és sót tartalmazhat. Bárminemű zsiradék hozzáadása tilos. (Természetesen a kész tésztacipót vékonyan kiolajozott, fóliával fedett, meleg helyre tett tálban kell megkeleszteni.)
2. A tésztát kézzel kell gyúrni, kidolgozni. Napjainkban ugyan tettek némi engedményt a professzionális kenyértésztagyártó gépek, mixerek irányába, de a kidolgozás befejező műveleteit így is ajánlott kézzel végezni.
3. A rendesen megkelt pizzatésztát kézzel és nem sodrófa segítségével (!) kell kinyújtani, megfelelő vastagságúra lelapítani, és formára igazítani.
4. A jól sikerült pizza átmérője sohasem haladhatja meg a 30 centimétert.
5. A pizzát a megfelelően előkészített kemence, illetve sütő alján kell sütni, nem pedig sütőedényben.
6. A pizzát kemencében, vagy olyan sütőben kell sütni, melynek belseje téglával vagy vulkanikus kőhöz hasonló kőanyaggal van kirakva, tüzelőanyagként pedig fát szükséges ahhoz használni, hogy a tészta igazi aromáját megkapja.
7. A sütőtér hőmérséklete rendkívül forró, 3-400 Celsius fok legyen.
8. A klasszikusnak számító rátétek közül a pizza Marinaranak paradicsomot, oreganót, fokhagymát, olívaolajat és sót, míg a Margheritának paradicsomot, mozzarella sajtot, olívaolajat, babérlevelet és sót kell tartalmaznia.
9. A jó pizza kellően átsült, aranyló tésztája illatos, s karimája sem lehet kérges, kekszszerűen ropogós, hanem a belsejéhez hasonlóan finom puha.
10. A klasszikus pizzareceptek minél több új variációjának kialakulását a hagyományokon alapuló egyéni fantázia és kreativitás segíti, mely azonban nem állhat ellentétben a gasztronómia és a jóízlés szabályaival.
Kapcsolódó cikkeink
Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >A World Culinary Awards idén is díjazta a legjobb éttermeket
A gasztronómiai világ legjobbjait ünneplő World Culinary Awards idén is…
Tovább olvasom >Bezár Balatonalmádi népszerű vegán étterme
Szeptember 29-én utoljára nyitja meg kapuit Balatonalmádiban a Veganeeta Home,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >Hello METRO, HelloPay!
Júliustól a METRO kínálatából, valamint a nagykereskedelem értékesítőin keresztül országszerte…
Tovább olvasom >Közel 13 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Romániában 2023 első kilenc hónapjában
Romániában 12,8 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma 2023 első…
Tovább olvasom >