A nápolyi pizza tíz titka
Korunk népszerű ételének, a pizzának szülőhazája Nápoly. Nápolyi Pizza Szövetség meghatározása alapján az igazi nápolyi módra készülő Pizza Napoletananak tíz alapvető törvénye van.
1. Az alaptészta kizárólag finomlisztet, vizet, élesztőt és sót tartalmazhat. Bárminemű zsiradék hozzáadása tilos. (Természetesen a kész tésztacipót vékonyan kiolajozott, fóliával fedett, meleg helyre tett tálban kell megkeleszteni.)
2. A tésztát kézzel kell gyúrni, kidolgozni. Napjainkban ugyan tettek némi engedményt a professzionális kenyértésztagyártó gépek, mixerek irányába, de a kidolgozás befejező műveleteit így is ajánlott kézzel végezni.
3. A rendesen megkelt pizzatésztát kézzel és nem sodrófa segítségével (!) kell kinyújtani, megfelelő vastagságúra lelapítani, és formára igazítani.
4. A jól sikerült pizza átmérője sohasem haladhatja meg a 30 centimétert.
5. A pizzát a megfelelően előkészített kemence, illetve sütő alján kell sütni, nem pedig sütőedényben.
6. A pizzát kemencében, vagy olyan sütőben kell sütni, melynek belseje téglával vagy vulkanikus kőhöz hasonló kőanyaggal van kirakva, tüzelőanyagként pedig fát szükséges ahhoz használni, hogy a tészta igazi aromáját megkapja.
7. A sütőtér hőmérséklete rendkívül forró, 3-400 Celsius fok legyen.
8. A klasszikusnak számító rátétek közül a pizza Marinaranak paradicsomot, oreganót, fokhagymát, olívaolajat és sót, míg a Margheritának paradicsomot, mozzarella sajtot, olívaolajat, babérlevelet és sót kell tartalmaznia.
9. A jó pizza kellően átsült, aranyló tésztája illatos, s karimája sem lehet kérges, kekszszerűen ropogós, hanem a belsejéhez hasonlóan finom puha.
10. A klasszikus pizzareceptek minél több új variációjának kialakulását a hagyományokon alapuló egyéni fantázia és kreativitás segíti, mely azonban nem állhat ellentétben a gasztronómia és a jóízlés szabályaival.
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >