A NAK legfontosabb feladata a tanácsadás

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 06. 21. 12:10

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a miniszterelnök úrral hétfőn megkötött stratégiai megállapodás is rögzíti, hogy az új testület legfontosabb és leginkább érzékelhető feladata a tanácsadás lesz. Győrffy Balázs erről a Vas megyei Sé településen beszélt a helyi küldöttek agrárfórumán kedden.

A kamara elnöke középtávon optimálisnak tartja, hogy ha a gazdálkodók tanácsadása egy kézben összpontosul, erről a kormánnyal a hétfői megállapodás értelmében elvi egyezség is született – tette hozzá. A cél az, hogy a gazdálkodóknak ne kelljen azon gondolkodniuk, hogy hova kell fordulniuk tanácsadásért, hanem tudják: a kamarától minden esetben gyors, pontos és megbízható információkhoz juthatnak. A falugazdászok a tervek szerint január 1-től kerülnek át a kamarához részben vagy egészben a feladataikkal együtt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke ugyanakkor elmondta, hogy az Európai Unió 2013. december 31-ig finanszírozza a tanácsadói hálózat működtetését. Mivel a közös agrárpolitika végrehajtása 2014 január elsejétől nem tud elindulni, várhatóan csak 2015-től számíthatunk pályázati lehetőségre a tanácsadás uniós finanszírozásához. Az nem fordulhat elő, hogy a kamara gerincét adó tanácsadói hálózatot leépítjük, épp ellenkezőleg, annak megerősítése és felfejlesztése a célunk – fűzte hozzá Győrffy Balázs. A NAK ügyvezető elnöksége egyébként szerda délelőtt egyeztetett a NAKVI (Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet) vezetőségével egy együttműködési megállapodás előkészítéséről.

(Nagyné G. Pataki Ágnes)

Kapcsolódó cikkeink