A multik a vásárlók miatt nem zárnának be vasárnap

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 13. 00:00

Megoszlik a magyarországi áruházláncok véleménye a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról, az azt ellenzők szerint a szigorítás ellentétes a vásárlók érdekeivel.

A CBA Kereskedelmi Kft. 35 ezer munkavállalója nevében már csatlakozott ahhoz az Európai Unióra kiterjedő aláírásgyűjtési akcióhoz, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozná. Ezt a kereskedelmi lánc össztársadalmi érdeknek tartja. A Coop is támogatja a kezdeményezést, a nagyobban közül azonban az Auchan és a TESCO nem.
A jelenlegi gyakorlat, a CBA szerint súlyos károkat okoz a társadalom számára: a munkavállalók családi élete a vasárnapi nyitva tartás miatt szervezhetetlen és a család széteséséhez vezethet.
Az üzletlánc szerint a munkavállalók egészségének védelme is megköveteli a korlátozásokat. A cég úgy véli, a Munka törvénykönyvének előírásai ellenére sok vállalkozás kijátssza a pihenőidőre vonatkozó szabályokat.
Murányi László, a Coop Hungary Zrt. vezérigazgatója, az MTI-nek azt mondta, hogy az üzletlánc szimpatizál a vasárnapi nyitva tartást korlátozó kezdeményezéssel és lehetőség szerint támogatja is.
Iglódi-Csató Judit, a Tesco Global Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója azonban arra hívta fel a figyelmet: a társaság álláspontja szerint a nyitva tartás korlátozásával a vásárlók a szabadnap kínálta döntési szabadságot, míg a cég alkalmazottai a hétvégi prémium munkabér lehetőségét veszítenék el, ezért a kezdeményezést nem támogatják.
Gillemont Katalin, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatóságának munkatársa pedig úgy nyilatkozott, hogy a vállalat elsősorban a vásárlói érdekek miatt nem támogatná a kezdeményezést.
A Tesco és az Auchan illetékesei egyaránt megerősítették: amennyiben jogszabály születik a nyitva tartás korlátozásáról, az előírásokat betartják.
Tavaly az első félévben a kormány nem támogatta a KDNP-s Latorcai János vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvénymódosító javaslatát. A kabinet akkori álláspontja szerint a válság is amellett szól, hogy ne vezessenek be korlátozásokat, hiszen a heti forgalom több mint 15 százaléka esik vasárnapra, és a munkavállalóknak is szükségük van a vasárnapi bérre.
A hét utolsó napján a boltok nyitva tartását korlátozó szabályozás már számos európai országban – például Ausztriában és Németországban – működik – írja a Világgazdaság Online, az MTI Eco nyomán.

Kapcsolódó cikkeink