A múlt ízei a jövő egészsége
A Magyar Pékszövetség által április elején 14. alkalommal kiírt szakmai versenyre közel 70 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások a három versenykategóriába. A szakmai zsűri által az első körben már kiválasztott kenyerek kerültek be a 2025. június 4-én megrendezésre kerülő második fordulóba.

A nevező cégek közel harmada új versenyző
A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén nemcsak Pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat. A megméretés egyre népszerűbb, idén közel 70 terméket neveztek 3 kategóriába. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 29 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriába 14 cég 26 termékkel jelentkezett, míg a Sétáló sütemény kiírásra 9 cég küldte el 13 termékét. A benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.
Versenyfeltételek kategóriánként
A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő „Szent István napi kenyér”, ahol olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.
Az „Innovatív kenyér” kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználása szintén elvárás volt.
A Sétáló sütemény kategóriájának követelményei, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság és az érzékszervi tulajdonságok – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre – is figyelt a bírálat során a sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező bíráló bizottság.
A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy az ország szinte minden részéről érkeztek kézműves és nagyüzemi pékmesterek bemutatni a legújabb fejlesztéseiket.
„Az egészséges életmód és a hagyományos technológiák újrafelfedezése egyre meghatározóbb a versenytermékeknél. A piac számára a frissesség mellett fontos szempont a természetes, kovászos technológiák alkalmazása, illetve az alapanyag kiválasztásnál is egyre jobban előtérbe kerülnek azok, amelyek az egészségre valamilyen kedvező hatást gyakorolnak” – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A Magyar Pékszövetség elnöke megjegyezte: a szakemberek az utóbbi években bátrabban alkalmaznak különleges fűszereket, magvakat, gabonákat például tönkölyt, alakort, egyéb egészséges alapanyagokat.
A verseny zsűrizése mindig anonim módon zajlik, a szakmai bírálóbizottság nem tudja, hogy mely terméket mely cég készítette, csak a regisztrációs sorszáma kerül feltüntetésre. A zsűri tagjai egyedileg pontoznak, a pontozólapok összesítése titkos. A verseny második fordulójába összesen 30 termék jutott be, amelyeket 2025. június 4-én sajtónyilvános zsűrizésen fognak elbírálni a szakemberek.
A Szent István napi kenyér kategória győztese 500 ezer forint, az Innovatív kenyéré 300 ezer, míg a Sétáló süteményé 200 ezer forint díjban részesül.
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Pékszövetség XIV. Szent István napi Kenyérverseny felhívása
A Magyar Pékszövetség 2025-ben is meghirdette az ország egyik legrangosabb…
Tovább olvasom >Kenyérkosárérték
A drasztikus változásokat hozó válságévek után 2023-ban a sütőipar költségeinek…
Tovább olvasom >Lehullt a lepel az idei Szent István napi kenyérről
Hagyományos kovászos technológiával, burgonya hozzáadásával, négyféle lisztből készült az idei…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyorséttermi bonbonok – A nap videója
Vagy éppen papírboltiak – mindennapi tárgyak kicsiben: a texasi Austinban…
Tovább olvasom >Nyársak a konyhában – A nap képe
Íme, egy sokoldalú, füstmentes, elektromos BBQ grillsütő: az asztali készülék…
Tovább olvasom >