A Morningstar jelentése szerint a legtöbb élelmiszeripari vállalatnak elégtelen vagy semmilyen vízgazdálkodási programja sincs
Az aszály élelmiszertermelésre gyakorolt hatása az Egyesült Államokban idén különösen az ország nyugati részének mezőgazdaságán volt látható, ahol nagyon gyenge volt például a saláta és az alma terméshozama, ami az őszi terményárak emelkedéséhez vezetett.
A Morningstar pénzügyi szolgáltató által közzétett jelentés szerint a csomagolt élelmiszeripari termékeket gyártó vállalatok ilyen helyzetekre alig vannak felkészülve: 60%-uknak közvetlen működésükben elégtelen vagy semmilyen átfogó vízgazdálkodási stratégiája nincs, 43%-uk pedig az ellátási láncban sem rendelkezik ilyennel. A Morningstar világszerte 114 élelmiszeripari vállalat vonatkozó gyakorlatát vizsgálta és osztályozta 1-100-ig terjedő skálán.
A vizsgált cégek által saját működésüket illetően átlagosan 43 pontot, míg a vizzel kapcsolatos kockázatok ellátási láncban történő kezelését illetően 46 pontot értek el. Az iparági átlag felett teljesített General Mills (76, illetve 82 ponttal), valamint a Tyson Foods 61, illetve 70 ponttal. Ez azt jelenti, hogy e két vállalat kezeli a vízzel kapcsolatos kockázatokat, és saját működésük, valamint ellátási láncuk révén az iparági szabványt meghaladó megoldások kialakításához járulnak hozzá.
Az ellátási láncban a vízzel való takarékosságra hasznos példaként emelte ki a riport a General Mills és a National Fish and Wildlife Foundation között létrejött, a talajmegújíó mezőgazdasági gyakorlatok előmozdítására irányuló együttműködést. Ugyanakkor arról is szót ejtett a jelentés, hogy sem a General Mills, sem a Tyson Foods nem támaszt jelenleg fenntarthatósági követelményeket az egyes termékek előállítására vonatkozóan, pedig az javíthatná a vízgazdálkodást ellátási láncaikban.
A vízzel kapcsolatos kihívások, így az aszály, jelentős kockázatot jelentenek az élelmiszertermelés jövőjére nézve, ezért a befektetők és más érdekelt felek fontos, hogy nyomást gyakoroljanak az élelmiszeripari vállalatokra a vízhasználat csökkentése érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Elindultak a termelői workshopok a víz tájban tartásának támogatására
Az Agrárminisztérium megbízásából az Agrárközgazdasági Intézet (AKI), az Országos Vízügyi…
Tovább olvasom >Eladja észak-amerikai joghurt üzletágát a General Mills
A General Mills, Inc. észak-amerikai joghurt üzletágát a francia Lactalis…
Tovább olvasom >Fenntarthatósági erőfeszítések: valóság vagy látszat?
Mennyire fontos ma az emberek számára a fenntarthatóság személyi és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >