A molnárkalácsot ünneplik Borsodnádasdon
A Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékén is szereplő molnárkalácsot népszerűsítik Borsodnádasdon az immár hetedik alkalommal megrendezendő fesztiválon, amelyet ezúttal június utolsó hétvégéjén tartanak.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város életében és a környéken is kiemelt eseménynek számít a Molnárkalács Fesztivál. Idősek és a fiatalok közösen sütik a finom ostyát, a vendégek pedig előszeretettel kóstolják végig az összes lehetséges változatát.
A Nádasd védjegyévé vált édességet a jövőben szeretnék kereskedelmi forgalomba is hozni, hogy az ország bármely pontján és határokon kívül is elérhető legyen – mondta Kormos Krisztián, a város polgármestere az MTI-nek.
Ehhez uniós forrásokat használnak fel, a Molnárkalács Házban hagyományosan és géppel is készítik majd a finomságot.
Az idei fesztiválon több közösség, egyesület tagjai sütik majd a kalácsot, ott lesz a kemencék mellett a Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület, az Őszirózsák, a Boszorkánykonyha, a Négy Évszak, a Molnárkalács ház, a Bulyáki család, az Élővíz Közösség, az Önkéntes Tűzoltók és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat egyaránt.
A Rákóczi úti sportpályán pedig június 28-án mindenki ingyen megkóstolhatja a borsodnádasdiak finomságát.
A népi süteményt ollószerűen nyitható sütővassal állítják elő, a korong alakú sült tészta, átmérője 14-17 centiméter, színe a világossárgától a világosbarnáig terjed. Állaga ropogós, illata semleges, íze kissé édes. Eredetileg holland sütemény, amely Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon egyaránt elterjedt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Üzleti tervezéshez egy kis segítség
A CEONET Klub és az Egyensúly Intézet újabb közös eseményre…
Tovább olvasom >Európai küldöttséget látott vendégül az NFFT és a BCSDH
Milyen európai szintű együttműködések segíthetik az európai és a hazai…
Tovább olvasom >Egyre sikeresebb a Modern gyárak éjszakája rendezvénysorozat
A Modern gyárak éjszakája országos online és élő rendezvénysorozat egyre…
Tovább olvasom >