A molnárkalácsot ünneplik Borsodnádasdon

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 18. 11:08

A Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékén is szereplő molnárkalácsot népszerűsítik Borsodnádasdon az immár hetedik alkalommal megrendezendő fesztiválon, amelyet ezúttal június utolsó hétvégéjén tartanak.

molnarkalA Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város életében és a környéken is kiemelt eseménynek számít a Molnárkalács Fesztivál. Idősek és a fiatalok közösen sütik a finom ostyát, a vendégek pedig előszeretettel kóstolják végig az összes lehetséges változatát.

A Nádasd védjegyévé vált édességet a jövőben szeretnék kereskedelmi forgalomba is hozni, hogy az ország bármely pontján és határokon kívül is elérhető legyen – mondta Kormos Krisztián, a város polgármestere az MTI-nek.

Ehhez uniós forrásokat használnak fel, a Molnárkalács Házban hagyományosan és géppel is készítik majd a finomságot.

Az idei fesztiválon több közösség, egyesület tagjai sütik majd a kalácsot, ott lesz a kemencék mellett a Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület, az Őszirózsák, a Boszorkánykonyha, a Négy Évszak, a Molnárkalács ház, a Bulyáki család, az Élővíz Közösség, az Önkéntes Tűzoltók és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat egyaránt.

A Rákóczi úti sportpályán pedig június 28-án mindenki ingyen megkóstolhatja a borsodnádasdiak finomságát.

A népi süteményt ollószerűen nyitható sütővassal állítják elő, a korong alakú sült tészta, átmérője 14-17 centiméter, színe a világossár­gától a világosbarnáig terjed. Állaga ropogós, illata semleges, íze kissé édes. Eredetileg holland sütemény, amely Német­országban, Franciaországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Magyar­országon egyaránt elterjedt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink