A MIRELITE nem luxus: gyorsfagyasztott élelmiszerek tele pozitívumokkal

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 11. 11:40

Az év folyamán bármikor fogyasztható vitamindús zöldborsó, csemege kukorica és különféle zöldségkeverékek, vagy fáradságos előkészületeket kiküszöbölő gyorsfagyasztott gombócok, mártások, ma már elképzelhetetlen nélkülük egy átlagos magyar háztartás.

Albertirsai_telep

A MIRELITE MIRSA Zrt. albertirsai telephelye

Az 1981 óta működő, azóta folyamatosan – a kor követelményeinek megfelelően – korszerűsített albertirsai hűtőházának működésén keresztül mutatta be a MIRELITE MIRSA Zrt. hogyan kerülhetnek a fogyasztók tányérjára idénytől függetlenül egész évben kiváló minőségű, magyar zöldségek és gyümölcsök, vagy az otthoni környezetben csak fáradságos és gyakran rengeteg hulladékkal járó előkészületeket kiküszöbölő gyorsfagyasztott gombócok, krokettek, mártások.

Nem véletlenül lett MIRELITE a MIRELITE

A gyorsfagyasztásos technológia minőségileg magas fokú előrelépést jelentett a korábbi technológiákhoz képest. Hazánkban a világ országai között a MIRELITE márka révén az elsők között történt meg ez a gyártástechnológiai előrelépés.

A MIRELITE sem véletlenül lett MIRELITE. A márka nevében az ELITE fejezi ki, hogy beltartalmi értékben sokkal többet tud adni, mint a korábbi tartósítási módok (A „MIR”előtag jelentése: Mezőgazdasági és Ipari Részvény Társaság). Hiszen a MIRELITE termékeknek, készítményeknek nemcsak az az előnyük, hogy igen gyorsan készíthetők el, de a gyorsfagyasztás az egyedüli módszer, amelynek segítségével az élelmiszerek eredeti ízét, illatát, vitamin-és ásványi anyag tartalmát, formájának és roppanósságának jelentős részét is meg lehet őrizni hosszú időn keresztül.

Sőt a mélyhűtött termékek több vitamint tartalmaznak, mint a friss zöldség, ami a termékpálya hosszúsága miatt, gyakran csak napokkal, hetekkel később kerül a vevő asztalára, amikorra a vitamin egy jelentős része már lebomlik. Ezzel szemben a gyorsfagyasztás lehetőséget ad arra, hogy az optimális érési időt megvárva a betakarítás a növény érésének legjobb pillanatában történjen meg, majd ezt követően néhány órán belül lefagyasztásra kerüljön, és mínusz 20-22 fokon legyen eltárolva.

A MIRELITE MIRSA Zrt., hosszú távú kapcsolatok a beszállítókkal
A jelenlegi MIRELITE MIRSA Zrt. az 1981-es TSZ alapítás után volt már Schöller és Nestlé irányítás alatt is, majd 2003-óta magyar családi tulajdonban van. A sikeres működés alapjait az agráriummal kiépített hosszú távú kapcsolatoknak köszönheti. Fix partnereik már évek óta beszállítóik, akikkel a jövő évi alapanyag biztosítása érdekében már előző év őszén meg kell kötnie a szerződéseket. Ezek a megállapodások biztonságot nyújtanak mind a beszállítóknak, mind a feldolgozónak. A késztermékek hűtött tárolásáról pedig sokszor egy éven át is gondoskodni kell. Ez pedig sok eszközt és jelentős pénzügyi tartalékot igényel.

Gyorsfagyasztott élelmiszer gyártás, tárolás, beruházás
A MIRELITE MIRSA Zrt. három telephelyén (Albertirsa, Miskolc, Domoszló) összesen 225 ezer négyzetméter alapterületen végez gyorsfagyasztott élelmiszer gyártást, tárolást. Az összesen 32 ezer palettás gyorsfagyasztott élelmiszer tároló kapacitása az országban a legnagyobb, míg az éves szinten 40 ezer tonnás gyártó kapacitásával is a legnagyobbak között van. Albertirsán a tárolás 8 darab 60 méter hosszú, 18 méter széles és 8 méter magas hűtő teremben történik.

A gyártás biztonságát és a minőségi gyorsfagyasztott élelmiszereket szavatolja az 1993-ben bevezetett HACCP, az 1998 óta tanúsított ISO 2008 és a minőségirányítási rendszerbe 2003 óta beépített BRC globális nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabvány követelmény rendszer, melyen a legmagasabb „A” minősítéssel rendelkezik a vállalat.

Az elmúlt négy évben 1,15 milliárd forintot fordított a vállalat fejlesztésekre. A beruházások, fejlesztések révén a technológiát tudta a vállalat magasabb szintre vinni, korszerű, számítógép-vezérelt gépeket szerzett be, melynek eredményeként a magasabb minőségű termékek mellett rugalmasabb gyártást és a vevők folyamatos ellátásának biztonságát tudta növelni.

A gyártás során alkalmazott energiagazdálkodás, környezettudatosság
A gyorsfagyasztás, mint tartósítási mód nem olcsó technológia, rengeteg energiát igényel, a gyártáshoz egy kisebb város villamos energia ellátására elegendő áramra is szükség lehet. Az albertirsai üzem 4,8, míg az energiaigényesebb, hazánkban egyedüli módon sültburgonya gyártást is végző miskolci gyáregység 5,2 megawatt áramot tud egyszerre vételezni a hálózatról. Mindkét gyár több országos hálózatra is be van kötve, kivédve az esetleges áramszüneteket.

A gyártás során a zöldségek megtisztításához nagy mennyiségű vízre van szükség. Ehhez Albertirsán négy db ásványvíz minőséget adó 150 méter mély kút áll rendelkezésre, mely 4000 liter/másodperc kapacitással rendelkezik. A Miskolcon előállított termékek kiváló minőségét pedig 650 méteres mélységből feltörő karcvíz szolgálja.

A környezet megóvását szem előtt tartva a MIRELITE MIRSA Zrt. beruházott a gyártás során felhasznált nagy mennyiségű víz újrafelhasználásába is. Ennek eredményeként Albertirsán a gyártás során felhasznált kommunális és ipari tisztított szennyvíz 95 százalékát juttatja vissza a természetbe, mellyel egy környékbeli erdőt táplál.

A gyorsfagyasztott élelmiszerek egyik nagy előnye mind a fogyasztók, mind gyártás szempontjából a pazarlás csökkentése. Míg az otthoni konyhai előkészületek során az egyes zöldségek maradéka sok esetben a szemetesbe kerül, addig a gyorsfagyasztott élelmiszerek gyártása során fel nem használt elemek is hasznosulnak, például állatkertekbe takarmányként.

MIRELITE MIRSA Zrt., eredményes gazdálkodás, elismerések
2014-ben az előző évhez képest jelentős növekedést elérve 3,45 milliárd forintos forgalmat realizált a MIRELITE MIRSA vállalat. Ehhez kiváló alapul szolgált, hogy jelenleg is már több, mint 80 féle kiváló minőségű gyorsfagyasztott termék szerepel a palettán. A nagyobb termékcsoportok: a zöldségek, fűszernövények, gyümölcsök, tésztás, húsos, félkész és kész ételek, sültburgonya. E mellett az idén 70 éves MIRELITE márkanév alatt több, mint 40 féle kiskereskedelmi forgalomban megvásárolható termék található a szortimentben.

A vállalat 210 főt foglalkoztat folyamatosan, s a nyári idényben általában további 150 alkalmazott szorgoskodik a vállalat három telephelyén.

A hazai mellett az export tevékenység is jelentős, nem csak Európába, hanem a világ közel 60 országába szállítja termékeit a vállalt.

A fogyasztók felől érkező jelzésként az elmúlt években a vállalat és MIRELITE márka Magyar Termék Nagydíj, Superbrands és Magyar Brands díjakat nyert el. A MIRELITE 2014-ben bekerült az Agrár és élelmiszergazdaság Ágazati Értéktárába és jelenleg a Magyar Értéktárba történő felvételének elbírálása van folyamatban.

A szakma részéről többek között hónap kis és középvállalkozása díjjal, valamint az Agrárgazdaság Minőségdíjjal és a Magyar Élelmiszer Nagykövete díjjal lett jutalmazva.

Kapcsolódó cikkeink