A minőségi élelmiszert keresik a Balaton-régió turistái

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 15. 12:40

A külföldi és már a hazai turisták is elsősorban a minőségi élelmiszereket keresik a Balaton régiójában, sokan meglepődnek viszont azon, hogy egyetlen halpiac sincs a térségben, és alig találni őstermelői vagy biopiacokat – derül ki a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. elemzéséből.


Horváth Orsolya, az önkormányzati alapítású szervezet ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt években szerzett tapasztalatok, a vendégektől származó visszajelzések mutatták azt, hogy az ide látogató osztrák és német turistáknak milyen igényeik vannak, de a magyar vendégek is keresik a helyi élelmiszereket.

Még azok a vendégek is, akik szállodákban laknak, az éttermi ételek mellett szívesen fogyasztanának friss, helyi termesztésű gyümölcsöt, zöldséget. A kempingekbe és magánházakba érkező külföldi turisták pedig kifejezetten hiányolják azokat a termékeket, amelyeket nem az üzletláncokon keresztül árusítanak, hanem természetes alapanyagú, a környékbeli termelőtől származó termékként kerülnek piacra.


Sokan vásárolnának tojást, zöldséget vagy sajtokat, de ezeket alig találni a Balaton partján. Ezt a hiányt is szeretnék pótolni azzal, hogy Hévízen nemrég termelői piacot nyitottak, amely jelenleg keddenként és szombatonként üzemel.

A szakember szerint turisztikai látványosságként is népszerűsíteni lehet a hévízi piacot, miután a világ számos városában szívesen felkeresik a turisták a hasonló helyszíneket.

Horváth Orsolya hozzátette: a Balatontól néhány kilométerre lévő Káptalantótiban van még egy, a hévízihez hasonló biopiac, Gyenesdiáson pedig a közeljövőben tervezik megnyitni az első balatoni halpiacot – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink