A minőségi akvakultúra a vidékfejlesztés fontos pillére
A hazai akvakultúra fejlesztése magával hozza a helyi vendéglátás, valamint a gasztronómia fejlődését is, nagy mértékben járul hozzá az ökoszisztémák fenntartásához, ezáltal az európai zöldítési célokhoz – emelte ki megnyitó beszédében Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, az Európai Akvakultúra Szövetség bécsi konferenciáján.

(Fotó: Pixabay)
Hangsúlyozta: a magyar kormány szívén viseli az akvakultúra fejlesztését, mind az ország határain belül, mind európai és tágabb, nemzetközi léptékben is. Erősíteni kívánjuk az együttműködést Kelet- és Nyugat-Európa között és részt veszünk a fejlődő országok élelmiszerellátásának javítására irányuló európai uniós, valamint az ENSZ, illetve a FAO égisze alatt futó programokban. Be kell mutatnunk mind a fiatalabb, mind a tapasztaltabb generációknak teremtett világunk természeti értékeit, és növelnünk kell a környezettudatosságot, ehhez pedig szemléletformálás szükséges – húzta alá a helyettes államtitkár.
Sikeres volt a halfogyasztást ösztönző kampány
Ökrös Oszkár említést tett a halfogyasztást ösztönző „Kapj rá!” és Halpéntek kampányokról, a halat terhelő fogyasztási adó csökkentéséről, valamint a horgászturisztikai beruházások ösztönzéséről. A célzott promóció és az egyéb kormányzati intézkedések következtében az egy főre eső halfogyasztás több mint 27 százalékkal növekedett 2013 óta – hangsúlyozta. Hozzátette: a természeti és gasztronómiai értékek tekintetében is van mire büszkének lennünk Magyarországon, ugyanis az elmúlt években 4 magyar haltermék is uniós oltalmat szerzett.
Szakmai fórum, szakkiállítás
Az Európai Akvakultúra Szövetség négynapos konferenciája európai szinten a legjelentősebb ágazati rendezvény, mintegy háromezer résztvevővel, köztük tudósokkal, kutatókkal és gazdálkodókkal. A színvonalas előadások, szakmai fórumok mellett egy szakkiállítás is helyet kapott, amelyen egy 18 négyzetméteres stand szimbolizálja hazánk szerepét a konferencia szervezésében és elkötelezettségét a minőségi akvakultúra irányába. A hazai akvakultúra-ágazat oroszlánrészt vállalt a főszervezésben, élén Dr. Váradi Lászlóval, aki jelenleg a szervezőbizottság elnöke, és éveken át volt az EAS elnöke, illetve igazgatósági tagja. Áldozatos munkájáért ezúttal életműdíjban részesült.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Biotechnológia és vízgazdálkodási mérnöki szakon végeztek az idei FAO ösztöndíjasok
Ez a sokszínű közösség nemcsak a mezőgazdasági oktatás globális jelenlétének…
Tovább olvasom >FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >További cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban
Gyorsult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése júniusban az S&P Global…
Tovább olvasom >Így változnak a gyógyszerárak: árkorlátozást vezetett be a kormány
Július 1-jétől életbe lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium gyógyszerekre vonatkozó árkorlátozása,…
Tovább olvasom >