A miniszter döntött az idei tanyafejlesztési program pályázatairól

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 08. 09:00

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a nyertes tanyapályázatokat: az idén első alkalommal, a kizárólag nemzeti forrásból meghirdetett 930 millió forintos keretösszegű tanyafejlesztési programból összesen 201 pályázó nyert állami támogatást – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-t.

A kormány és a szaktárca kiemelt célja a tanyarendszer korszerű megújítása, valamint az ott élők helyzetének, gazdálkodásának támogatása.

A Tanyafejlesztési Program a Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcsfontosságú eleme, első induló programja. A pályázatokat a vidékfejlesztési tárca 3 hónap alatt új, egyszerűsített eljárással bonyolította le.

A programra 206 alföldi településről nyújthattak be pályázatokat többek között önkormányzatok, kistérségi társulások, tanyagondnoki szervezetek és gazdálkodók két célterületre; tanyás térségek, települések, valamint tanyagazdaságok fejlesztésére.

A Tanyafejlesztési program pályázatait rendkívül nagy érdeklődés kísérte mind az önkormányzatok, mind a gazdák részéről. A megadott szeptember 30-i határidőig összesen 441 pályázat érkezett a formai és tartalmi értékelést végző VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetéhez (VKSZI). A 441 jelentkező közül 290 felelt meg a rendeletben előírt jogosultsági követelményeknek.

A közlemény szerint a program sikerét bizonyítja, hogy a 290 pályázó összesen 2 milliárd 81 millió forintra nyújtott be támogatási igényt. Közülük 152-en tanyagazdaságok fejlesztésére adtak be kérelmet, emellett kiemelten népszerű volt a külterületi földutak felújításának és a tanyai termékek piacra jutásának támogatása is.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban november 30-án Ángyán József parlamenti államtitkár vezetésével döntés előkészítő ülést tartott a Tanyafejlesztési Program Bíráló Bizottsága. A bizottság javaslatai alapján hagyta jóvá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter december 5-én 201 pályázat támogatását.

A Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet 15 napon belül értesíti a pályázókat az eredményekről, és ezt követően a vidékfejlesztési miniszter köti meg a szerződéseket a támogatott szervezetekkel és gazdálkodókkal.

A kormány és a VM határozott törekvése a program folytatása, a tanyai gazdálkodás hosszú távú fejlesztése. Ezért a jövő évi költségvetés tervezetében az ideinél nagyobb összeg, 1,5 milliárd forint szerepel erre a célra. (Így a tárca várja a jövő évi programra azon pályázók újbóli jelentkezését is, akiket az idén a szűkebb keret miatt nem lehetett támogatni.)

A tanyaprogram legfontosabb pályázati céljai egyebek mellett: a rossz állapotú utak felújítása, a tanyai áruk piacra jutásának elősegítése, az állatállomány kialakítása, bővítése, a tanyák energiaellátásának és ivóvízellátásának javítása, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítése.

A jelentkezők két célterületre, a tanyás térségek, települések valamint a tanyagazdaságok fejlesztésére nyújthattak be kérelmeket. Az elsőre főleg önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek, míg a másodikra tanyagazdaságok pályázhattak.

Összesen 153 pályázat érkezett mintegy 1,9 milliárd forintra a VKSZI-hez az első célterület zömében önkormányzati és kistérségi fejlesztéseire. A programon belül 730 millió forint fordítható ezekre, így a túljelentkezés két és félszeres.

A második célterületre fordítható 200 millió forintos összegre 307 pályázatot nyújtottak be mezőgazdasági kistermelők és őstermelők több mint 630 millió forint támogatási igényt megjelölve, tehát a túljelentkezés itt háromszorosnál nagyobb – olvasható a VM közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink