A mezőgazdasági őstermelőket érintő adóváltozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 02. 11:23

A csak regisztrációs számmal rendelkező magánszemély nem tekinthető őstermelőnek; az őstermelői igazolvány helyett az adóévre hitelesített értékesítési betétlapot kell bemutatni a kifizetőnek; a tárgyévi jövedelem nem csökkenthető maradéktalanul a korábbi években elhatárolt veszteség összegével – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a mezőgazdasági őstermelőket érintő legfontosabb változásokra.

Az idei évtől a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény alkalmazásában nem tekinthető mezőgazdasági őstermelőnek az a magánszemély, akit kizárólag a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által vezetett ügyfél-nyilvántartási rendszerben tartanak nyilván, vagyis csak regisztrációs számmal rendelkezik – ismerteti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján. Mezőgazdasági őstermelőnek az őstermelői igazolvánnyal rendelkező, valamint azon magánszemély tekinthető, aki családi gazdálkodó vagy a gazdálkodó család tagja.

További változás, hogy a kifizetőnek akkor nem kell adóelőleget megállapítania az őstermelői tevékenységből származó bevételből, ha a magánszemély legkésőbb a kifizetéskor (a juttatáskor) bemutatja az adóévre hitelesített értékesítési betétlapját, illetve ha családi gazdálkodó (gazdálkodó család tagja), az e jogállását igazoló okiratát. (Korábban az őstermelői igazolványt kellett bemutatni az őstermelői jogállás igazolására.) Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kifizető felé történő első értékesítést megelőzően célszerű hitelesítetni az adóévre az értékesítési betétlapot, mivel annak hiányában a kifizető köteles a magánszemélytől adóelőleget levonni. Nem változott viszont az a szabály, hogy az értékesítési betétlap március 20-a előtt történő hitelesítése esetén tekinthető csak a magánszemély az adóév egészére mezőgazdasági őstermelőnek.

A 2011. évi személyi jövedelemadó bevallás kitöltésekor a tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelőknek azzal is számolniuk kell, hogy 2012-től a korábbi években elhatárolt veszteség összegét a tárgyévi jövedelem 50 százalékáig vehetik majd figyelembe, tehát 100 egység jövedelemmel szemben legfeljebb csak 50 egység korábbi években elhatárolt veszteséget lehet betudni (2011-ben még akár 100 egységgel is csökkenthető a jövedelem).

MTI

Kapcsolódó cikkeink