A mezőgazdaság húzta tavaly a nemzetgazdaságot

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 16. 18:06

A múlt évben mezőgazdasági GDP 9,8 százalékkal nőtt. Az idén a kedvezőbb termés miatt még ennél nagyobb növekedés várható – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

 Ez utóbbi prognózist támasztja alá az, hogy a jó mezőgazdasági terméseredményeknek jelentős szerepe volt abban, hogy 1,4 százalékkal nőtt a magyar GDP 2011. III. negyedévében. A szaktárca mindehhez még azt is hozzáteszi: a magyar mezőgazdaság hagyományosan a nemzetgazdasági GDP közel 3 százalékát állítja elő – ez az uniós átlag kétszerese –, a teljes agrobiznisz pedig a hazai gazdaság 10-12 százalékát teszi ki.

A VM szerint ki kell emelni azt a tényt is, hogy  az uniós csatlakozás óta  tavaly volt a legnagyobb az ország agrárkivitele. Ennek értéke 5,8 milliárd euró volt. Az agrár-külkereskedelmi mérleg többlete 2,1 milliárd euró volt. Ezzel a mezőgazdaság a nemzetgazdaság külkereskedelmi mérlegtöbbletének 38 százalékát adta.
A kedvező tendencia várhatóan az idén tovább folytatódik – vélekednek a VM-ben -, hiszen az agrárkivitel 2011. január-júliusa között az országos átlagot lényegesen meghaladva, 21,7 százalékkal bővült. Hét hónap alatt elérte a 3,8 milliárd eurót, amely mintegy 674 millió euróval nagyobb teljesítmény a tavalyi, azonos időszakhoz képest.
A szakminisztérium megjegyzi azt is, hogy a gazdasági teljesítményen túl a mezőgazdaság komoly szerepet tölt be a foglalkoztatásban is. Az augusztus 1-jén életbe lépett új egyszerűsített foglalkoztatási szabályoknak köszönhetően 2011. augusztusában az előző évi 143 ezer főhöz képest 66 százalékkal, 230 ezerre növekedett a mezőgazdaságban idénymunkásként foglalkoztatottak száma.  A foglalkoztatás fehéredése pedig mindenki számára kézzelfogható előnyöket jelent.
Mindez a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint azt jelenti, hogy magyar mezőgazdaság teljesítményével a nemzetgazdaság egyik húzóágazata.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink