A méhészkedés nem csak gazdasági tevékenység
A méhészetre nem tekinthetünk csupán gazdasági tevékenységként. Az elsődleges célja nem a mézértékesítés, hanem a beporzás biztosítása. A biodiverzitás fenntartásához ugyanis szükség van a méhekre – mondta Nagy István agrárminiszter, szombaton, Sepsiszentgyörgyön, ahol mások mellett a nyolc székelyföldi mézzel foglalkozó egyesület képviselőivel egyeztetett.
A tárcavezető arról beszélt, az ágazat előtt álló feladatok sokrétűek. Meg kell küzdeni az Európai Uniót érintő importfüggőséggel. A piacot ugyanis a minőségi, de drágább méz helyett elárasztja az Ázsiából érkező olcsó műméz, valamint a szintén olcsó ukrán méz. Erre megoldást a mézjelölés szabályozásának változása jelent, mégpedig, hogy a címkéken a származási ország mellett fel kell tüntetni a mennyiségi összetételeket is. A fennálló értékesítési problémákkal kapcsolatban a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy megoldást a termelői együttműködések fokozása mellett olyan alternatív méhészeti termékek bevonása jelenthet, amelyek élénkítik a gasztronómia területét is. Emellett meg kell teremteni a közös mézkiszerelés, csomagolás és forgalmazás lehetőségét. A jövő feladatát jelenti az ágazat számára a méhrajok exportképességének megteremtése, majd fokozása, az egész világ küzd ugyanis a méhpopulációk pusztulásával. Jelenlétük ugyanakkor elengedhetetlen az ökoszisztéma fenntartásában.
Nagy István a tanácskozást követően megnyitotta az Őszi Vásár és Nektária Mézfesztivált
Itt arról beszélt, a méz a természet egyik legkülönlegesebb kincse, amely magában hordozza a természet esszenciáját. Azok pedig, akik mézet vásárolnak, nem pusztán a méhészek megélhetését támogatják, hanem teremtett világunk értékének megőrzését. A méhek ugyanis termékennyé teszik a földet, azt a földet, ahol az ember élni tud. Ebben van kiemelt szerepet a méhésznek és a méhészetnek – fejtette ki a miniszter. Az agrárminiszter köszöntötte a II. Nektária Székelyföldi Mézverseny résztvevőit is.
Mint mondta, idén második alkalommal kaptak lehetőséget a székelyföldi méhészek, hogy összemérjék tudásukat, tapasztalatot cseréljenek
A székelyföldi falugazdász-hálózat támogatásával tavaly útjára indult kezdeményezés célja pedig, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő mézeket minőségi kontroll és szakszerű bírálat alá vessék és kiválaszthassák a legjobbakat. Hozzátette, a Nektária jelentőségét jól mutatja a fokozódó érdeklődés, tavaly óta ugyanis mintegy megduplázódott a résztvevők száma, így 132 székelyföldi nevezőtől érkezett minta, összesen 260. Ezek közül kerültek ki a legjobbak: 60 termék bronz-, 95 ezüst-, és 59 arany minősítést kapott – tette hozzá.
A tárcavezető a helyi méhészektől az összefogás és az együttműködés mellett a méz népszerűsítését kérte
Erre pedig azért van szükség, hogy a vásárlók számára is tudatosítsák, a hazai méz választása garanciát jelent a biztonságra és a minőségre. A Mézfesztivál részeként Nagy István agrárminiszter megkapta az egykori méhészről, Báró Ambrózy Béláról elnevezett díjat. Az elismerést második alkalommal adományozzák, egy olyan anyaországi és helyi személynek, aki hűségesen szolgálja a méhész szakmát, kiemelkedően sokat tesz a méhészet ágazatának megóvásáért és a méhészek tevékenységének támogatásáért.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Hatékonyan fel kell lépni a hamis mézek uniós forgalomba hozatala ellen
Hatékonyan fel kell lépni a hamis mézek uniós forgalomba hozatala…
Tovább olvasom >Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >