A méhészek az akácmézből élnek

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 19. 11:35

El kell hárítani a magyar akác elleni támadásokat, mert a magyar méhészek az akácmézből élnek – jelentette ki a Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

mez-ok

Az akácméz jelenti a teljes magyar méztermelés 40-60 százalékát, vagyis döntően az juttatja a profithoz, a fejlesztésekhez szükséges forrásokhoz a méhészeket – közölte Mészáros László.

Mint elmondta: az akácerdőket döntően, jellemzően alacsony aranykorona-értékű, futóhomokos területekre telepítették, ahol más növények gazdaságosan nem termelhetőek, illetve az erdők elpusztításának káros ökológia következményei is lennének.

Ugyanakkor 20 ezer méhész, illetve a háttérágazatokban dolgozók megélhetése függ az akácméztől, ezért az agrárdiplomáciának erőfeszítéseket kell tenni a növény megvédése érdekében – mondta a szakember.

A földművelési tárca idén januárban közölte, hogy az előzetes brüsszeli tervekkel szemben a hungarikumnak minősülő fehér akác várhatóan nem kerül fel az „idegenhonos özönfajok” uniós tiltólistájára, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink