A MATE nagy tejkörképe – Ismerjük meg legnépszerűbb tejeinket közelebbről
Gondolta volna, hogy számos háziasított állat közül a tejet adó állatok voltak az elsők? Tudta, hogy az 1900-as évek elején a kecsketejet gyógyhatású készítményként használták a tüdőszanatóriumokban? És hallott már az önfeláldozó típusú szarvasmarha fajtáról? Vajon miért hívják így? A tej világnapja alkalmából tekintsünk körbe és ismerjük meg közelebbről a legnépszerűbb tejek összetételét és egészségre gyakorolt tulajdonságait a MATE kutatóinak segítségével!
A „gyógyító” kecsketej
Napjainkban talán már nem a legelterjedtebb tejek közé soroljuk, azonban ez nem volt mindig így! Gondolta volna, hogy az 1800-as évek végéig gyógyszertárban is lehetett kapni a kecsketejet? És azt tudta, hogy ebben az időszakban minden tüdőszanatórium mellett volt egy kecskefarm, mivel a különböző tüdőt érintő megbetegedéseket eredményesen lehetett megelőzni kecsketejjel? Mindezek a kecsketej antibakteriális tulajdonságának köszönhetőek. Egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai azonban ezzel korántsem érnek véget. Alapvetően elmondható, hogy a tehéntejhez képest esszenciális aminosavakban sokkal gazdagabb, a tejfehérje típusai eltérnek, ebből az okból kifolyólag a tejfehérje-allergiások egy része jól tolerálja, így fogyaszthatja. Vitamintartalmát tekintve sokkal magasabb az A-vitamin tartalma, valamint fehérje- és zsírsavösszetétele is sokkal kedvezőbb, mint népszerűbb társáé, a tehéntejé.
A legelterjedtebb – a tehéntej
A világon a legelterjedtebb tejet adó szarvasmarhafajta a holstein-fríz, melynek teje mindenki számára ismert, hiszen a boltok polcain ennek a háziállatnak a tejét találjuk a legnagyobb számban. Érdekes tény, hogy ezt a fajtát önfeláldozó típusú fajtának is nevezik, mivel saját szervezetének anyagcsere-működését is képes háttérbe szorítani annak érdekében, hogy tejet termeljen.
A holstein-fríz mellett a másik legnépszerűbb fajta a jersey, amelynek koncentráltabb, vagyis kedvezőbb beltartalmi mutatókkal rendelkező teje sokkal kedveltebb az élelmiszergyártók körében, mint egyéb társainak tejei. A fajta kedvező alvadási paramétereivel rendelkező tejét az ipar előszeretettel használja sajt- és joghurtgyártásra.
A tejelő szarvasmarhák sorában említést kell tennünk a zeburól, amelyet púpos tuloknak is neveznek. Érdekessége, hogy ezt a háziállatot főként a trópusokon tenyésztik, mert jól tolerálja a magas hőmérsékletet. Nem sokan tudják azt sem, hogy a púpos és a púp nélküli szarvasmarhák elődje az őstulok. A két alfaj körülbelül 150-200 ezer évvel ezelőtt vált el egymástól, a púp nélküliekből alakultak ki később az európai szarvasmarhafajták, púpos társaikból pedig a zebuk. Hőtoleranciája, valamint a betegségekkel szembeni szívóssága miatt a kutatók előszeretettel keresztezik más fajtákkal, tovább örökítve a fajta pozitív tulajdonságait.
A tudomány szolgálatában
A különböző keresztezési eljárásokban az amerikai kontinens élen jár, számos világhírű szarvasmarhafajta származik hasonló keresztezésekből, amelyek ma már bejegyzett, külön fajtának számítanak. A tudomány azonban nem csak a fajták keresztezésénél hozhat pozitív eredményeket. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói például az egyes fajok (pl. kecske) zsírsavösszetételét szeretnék élettani szempontból előnyösebbé tenni azáltal, hogy bizonyos takarmány-kiegészítőket adnak az állatok eledeléhez. Ilyenek lehetnek például az algafélék (édesvízi vagy tengeri is lehet), a különböző olajos növények vagy azok melléktermékei. A végeredmény egy zsírsavösszetételében módosított tej. A MATE kutatói abban a kérdéskörben is vizsgálódnak, hogy az algaetetés hatására megváltozik-e a végtermék íze, illata. A MATE Budai Campusán található elektronikus orr segítségével arra az eredményre jutottak, hogy nincs különbség az algával dúsított tej íze és egy natúr, dúsítatlan tej íze között.
Kapcsolódó cikkeink
Alapvető élelmiszerek árának csökkentése érdekében lép fel a GVH
Újabb lépéseket tesz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az áremelkedések visszaszorítása…
Tovább olvasom >NGM: a kormány kiemelt figyelmet fordít a tejek és tejtermékek árának alakulására
A kormány kiemelt figyelmet fordít a tejek és tejtermékek árának…
Tovább olvasom >Hús, tej, tojás? Így válthatók ki növényi alapú termékekkel
Folyamatosan nő a növényi alapú termékek népszerűsége, ma már a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >A klímaváltozás megfékezéséhez az erőfeszítések megsokszorozása szükséges – klímavédelmi felmérés a hazai cégeknél
A fenntartható átállásban elkötelezett magyarországi vállalatok 66 százaléka rendelkezik konkrét…
Tovább olvasom >